Zwaar verwaarloosd paard niet te redden

Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming verleende onlangs assistentie bij een zaak van de dierenpolitie in Zwartsluis. Er was een paard in de wei aangetroffen dat niet meer op wilde staan vanwege ernstige mok (vorm van huidirritatie en -ontstekingen aan de onderbenen) en een kapotte rechterhoef. Ook was de rug van het dier helemaal kaal.

Zwaar verwaarloosd paard niet te redden

De verwaarlozing was al zo ernstig en vergevorderd dat het paard ontzettend veel pijn leed en helaas niet meer te redden bleek. De dierenarts had geen andere keuze dan het dier uit zijn lijden te verlossen.

Niet meer te behandelen

In eerste instantie gaf de eigenaar aan dat er in januari een dierenarts was geweest en dat hij het wel mee vond vallen. De LID en Dierenpolitie waren een andere mening toegedaan en besloten er (na overleg met RVO.nl) direct een dierenarts bij te halen. Toen gaf de eigenaar aan dat hij wilde dat zijn eigen dierenarts het zou overnemen en stelde zijn mening over de situatie van het paard bij. Beide dierenartsen concludeerden dat de mok, doorgerotte hoef en kale rug niet meer te behandelen waren. Het paard werd daarom direct door een van de dierenartsen geëuthanaseerd.

De eigenaar kan een proces-verbaal wegens verwaarlozing en kwelling tegemoet zien en draait op voor de gemaakte kosten.