Zwaar verwaarloosde hond krijgt medische behandeling

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) moest op vrijdag 13 november in Apeldoorn een zwaar verwaarloosde jonge hond van zeven maanden oud in bewaring nemen. Het dier had acuut medische zorg nodig, maar de eigenaren weigerden dit vanwege een tekort aan geld.
Zwaar verwaarloosde hond krijgt medische behandeling

Twee weken eerder waren de eigenaren met de hond bij een dierenarts geweest, omdat het dier mank liep. De dierenarts constateerde toen dat de hond ook te mager was en onder de klitten en de vlooien zat. De eigenaren kregen pijnstillers en ontstekingsremmers mee met de opdracht om het dier tegen de vlooien te behandelen en na tien dagen voor controle terug te komen. De eigenaren belden vervolgens enkele keren met de dierenarts, omdat de situatie van de hond leek te verslechteren. De dierenarts heeft hen meerdere keren gevraagd om langs te komen, zelfs gratis, maar de eigenaren bleven weg. Volgens de eigenaren omdat ze geen geld en geen vervoer hadden.

Hond op sterven na dood

Uiteindelijk is de hond bij de Minimax dierendokter van de Dierenbescherming regio OverGelder terecht gekomen. De dierenarts schrok enorm van de toestand van de hond. Hij twijfelde zelfs of de hond het wel zou redden. “De hond was op sterven na dood”, constateerde de dierenarts. De hond was broodmager, uitgedroogd en erg zwak. De vacht was helemaal verklit en vervilt, de hond had te lange nagels en zat onder de vlooien. Dat het dier pijn leed, bleek wel uit het feit dat het piepte bij het opstaan en gaan liggen. Er moest meteen ingegrepen worden om ervoor te zorgen dat de hond het zou overleven. De LID-inspecteur nam daarop contact op met RVO.nl*. Er werd besloten de hond bestuursrechtelijk in bewaring te nemen, zodat direct de medische zorg gegeven kon worden die de hond nodig had.

Inmiddels is de situatie van de jonge hond stabiel en er zijn röntgenfoto’s gemaakt om verdere behandeling te kunnen bepalen. De eigenaren draaien op voor alle gemaakte kosten. Daarnaast maakt de inspecteur van de LID proces-verbaal op tegen de eigenaren.

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt in iedere zaak of de betrokkene een strafbeschikking krijgt – vaak een boete – of dat de zaak voor de rechter zal worden gebracht.