Zwaar verwaarloosde hond niet meer te redden

Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft gisteren in samenwerking met de dierenpolitie een zwaar verwaarloosde hond in bewaring genomen. De vacht van het dier was zo ernstig verklit en vervilt dat hij bijna niet meer herkenbaar was en controle bij de dierenarts wees uit dat zijn achterpoten al aan het afsterven waren.
Zwaar verwaarloosde hond niet meer te redden

Inspecteur Erik Goemans en een agent van de dierenpolitie troffen de hond na een melding op een adres in Delft. Ze schrokken zo van de slechte toestand waarin het dier verkeerde, dat ze direct contact opnamen met RVO.nl*. Die gaf vervolgens opdracht om de hond met spoed naar een dierenarts te brengen voor controle en behandeling.

Hond uit lijden verlost

Daar bleek uit röntgenfoto’s dat zijn linkerachterpoot helemaal was vergaan en de rechterachterpoot aan het afsterven was. Zelfs de ervaren dierenarts gaf te kennen dergelijjke verwaarlozing niet eerder te hebben meegemaakt. Op advies van de dierenarts en met toestemming van RVO.nl is daarna besloten om de hond uit zijn lijden te verlossen en hem in te laten slapen.

Kat overleeft

Deze ochtend is Erik opnieuw met de agent langsgegaan bij het huis in Delft, waarbij een kat in bewaring werd genomen. Ze besloten daartoe, omdat de woning zo ernstig was vervuild, dat de situatie er ronduit dieronwaardig was. Gelukkig maakt de kat het redelijk goed en komt ‘ie er waarschijnlijk bovenop. De agent, die al ruim twintig jaar ervaring heeft, gaf aan ‘nog nooit zoiets gezien te hebben’. Ook Erik Goemans reageerde: “Dit is in en in triest”.

Tegen de eigenaars wordt door de politie proces-verbaal opgemaakt. Bovendien zullen alle kosten op hen worden verhaald.

Bekijk hieronder de videobeelden die door Erik zijn gemaakt.

LET OP! ZEER SCHOKKENDE BEELDEN!


Volg inspecteur Erik Goemans tijdens zijn werk via twitter: @Erik_LID

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijk strafmaat.