Zwanendrifter wordt vervolgd

Het Openbaar Ministerie gaat een zwanendrifter uit Zuid-Holland vervolgen voor dierenmishandeling. Hij ving knobbelzwanen en om te voorkomen dat ze wegvlogen, knipte hij een stuk van het vleugelbot af. Zwanendriften voor productiedoeleinden was al verboden, maar door een maas in de wet is het houden van zwanen in de natuur nog wel mogelijk bij de handel in siervogels.
Zwanendrifter wordt vervolgd

Zwanendrifters zijn fokkers die toestemming hebben om broedende zwanen in de natuur te houden en de dieren te laten leewieken door een dierenarts. De Dierenbescherming verzet zich al lange tijd tegen het zwanendriften, omdat bij leewieken een stuk van het vleugelbot wordt afgeknipt, en de dieren daarmee feitelijk worden verminkt.

De zwanendrifter uit Zuid-Holland wordt vervolgd omdat hij wilde zwanen ving en ze vervolgens mishandelde. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat een dwangsom van 3500 euro bij hem innen. De dieren waren waarschijnlijk bedoeld voor de Aziatische markt, waar ze in trek zijn als siervogels.

Donderdag 23 juli werd bekend ook een zwanendrifter uit Benschop door Jusitie zal worden vervolgd. De man raakte eerder al zijn ontheffing voor het fokken en houden van zwanen kwijt en wordt nu verdacht van het toe-eigenen en mishandelen van wilde zwanen.

Veel dierenleed
Dat zwanendriften gepaard gaat met veel dierenleed was bij de Dierenbescherming allang bekend. Alleen was het moeilijk om dit hard te maken; dierenartsen mogen leewieken, maar in de praktijk is het lastig te bepalen of zwanendrifters dit niet zelf doen.


Niet door de beugel
Nu het vanuit verschillende hoeken is gelukt om aan te tonen dat zwanendrifters inderdaad dieren mishandelen, wil staatssecretaris Dijksma er definitief een einde aan maken. “Dit zijn praktijken die niet door de beugel kunnen en een halt moeten worden toegeroepen,” zei ze eerder. De Dierenbescherming reageerde opgelucht dat het verbod er nu eindelijk komt.

Vanaf 2018 is leewieken helemaal verboden.

Het nieuwsbericht lees je hier.