Veelgestelde vragen

Hieronder vind je antwoord op de veelgestelde vragen aan Dierenambulance Almelo. Kun je geen antwoord vinden op jouw vraag? Mail dan meldkameralmelo@gmail.com.

Algemeen

 • Ik heb een dood dier gevonden. Wie moet ik bellen?

  Als je een dood dier aantreft, kun je ons even bellen. We kunnen je vertellen wie het dode dier komt ophalen. Of bel de gemeente. Zij kunnen je ook vertellen hoe het ophalen van dode dieren binnen de gemeente geregeld is.

 • Ik heb hele jonge dieren (tamme konijnen, kittens) gevonden. Wat nu?

  Dieren zoeken soms de vreemdste plekken op, om hun jongen te werpen. Tref je een nest jonge dieren als tamme konijnen of kittens aan? Raak de dieren dan niet aan, laat ze met rust en neem contact met ons op. In overleg met jou kijken we hoe we deze dieren het beste kunnen helpen.

 • Ik wil een klacht doorgeven over verwaarlozing of mishandeling van een dier. Hoe doe ik dat?

  ergelijke klachten kun je doorgeven bij het meldnummer 144. Afhankelijk van de melding wordt de politie, de Dierenbescherming, de Landelijke Inspectiedienst of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ingeschakeld. Om de melding zo goed mogelijk te kunnen registreren wordt je in elk geval gevraagd om gegevens door te geven over:

  • Het (de) dier(en);
  • De locatie;
  • De eigen waarneming;
  • Jezelf (anonieme meldingen worden niet in behandeling genomen).

  De Dierenbescherming kan geen meldingen namens een melder doorgeven. Enkel meldingen van ooggetuigen worden in behandeling genomen.

Egel

 • Er zit een egel in m'n tuin, wat moet ik doen?

  Als er een egel in je tuin zit, hoef je niets te doen. Egels scharrelen graag door tuinen op zoek naar eten. Egels zijn nachtdieren. Zodra je een egel overdag ziet, moet je wel contact met ons opnemen. Een egel die zich overdag laat zien, is namelijk niet in orde en heeft hulp nodig.

Hond

 • Er rent een hond over straat. Komen jullie hem vangen?

  Nee, in eerste instantie niet. Voordat onze dierenambulance ter plekke is, is de hond waarschijnlijk alweer verdwenen. Daarnaast ondervindt een dier veel stress van het opjagen, waardoor de kans op verwondingen toeneemt. Probeer de hond te vangen en neem dan contact met ons op. Betreft het een gevaarlijke situatie op een drukke weg? Bel dan direct de politie: 0900-8844.

Kat

 • Een vreemde kat komt steeds mijn woning of tuin in. Ik wil dit niet. Komen jullie de kat vangen?

  Nee, in eerste instantie niet. Een goed doorvoede kat of poes is geen zwerfdier. Regelmatig worden wij voor een zogenaamd zwerfdier gebeld. Achteraf blijkt vaak dat het dier een paar huizen verderop woont en wordt de rechtmatige eigenaar nodeloos met kosten opgezadeld.


  In Nederland mogen katten gewoon vrij rondlopen. Als je last hebt van een loslopende kat, adviseren wij je de eigenaar erop aan te spreken. Indien je niet weet wie de eigenaar is, kun je proberen het dier een (vlooien)bandje om te doen met een briefje waarin je vraagt of de eigenaar contact met je wil opnemen. Daarnaast kunt je eraan denken om je tuin minder toegankelijk te maken voor katten door bijvoorbeeld ruitplanten te planten.

  Als een kat er goed doorvoed uitziet is het raadzaam om de kat niet te voeden. Als je (zwerf)dieren voert, zullen ze steeds bij je terugkomen

Vogel

 • Ik heb een jong vogeltje gevonden, wat doe ik daarmee?

  Als de jonge vogel niet gewond is, is er niets aan de hand. Vogeltjes leren vliegen en zijn daar aan het begin niet allemaal even goed in. Als het vogeltje uit het nest is gevallen, houden de ouders het jong wel in de gaten. Er is in elk geval niet direct iets aan de hand.

  Is het vogeltje wel gewond? Neem dan contact met ons op.

 • Ik heb een nest vogels in mijn tuin of op mijn balkon. Dat wil ik niet. Komen jullie ze weghalen?

  Helaas kunnen wij je hiermee niet helpen. In Nederland zijn alle inheemse vogelsoorten beschermd. Dat betekent dat wettelijk is bepaald dat we nesten niet mogen verwijderen. Wacht tot de jonge vogels zijn uitgevlogen en verwijder daarna het nest.