18 vleermuizen in woonkamergordijnen

Het moet een vreemde gewaarwording zijn: je staat 's morgens op, loopt nietsvermoedend je huiskamer binnen en wordt plots verrast door een wel heel bijzonder welkomstcomité: een groep vleermuizen. Dit gebeurde bij een echtpaar in Geldrop, zij troffen 18 vleermuizen aan in de gordijnen.
18 vleermuizen in woonkamergordijnen

Het raam stond open voor frisse lucht. De vleermuizen waren gedurende de nacht naar binnen gevlogen en besloten samen in de gordijnen te hangen. Dat het om zo'n groot aantal ging is niet zo gek, want vleermuizen zijn sociale dieren en hebben een sterk groepsgevoel. Als één vleermuis gedesoriënteerd raakt en ergens naar binnen vliegt en begint te roepen, zal de rest instinctief volgen. In deze periode beginnen vleermuizen ook mogelijke winterverblijven te verkennen.

Werk voor specialisten

Onze dierenambulance haalt natuurlijk wel vaker een gewonde of verdwaalde vleermuis op, maar zo'n grote groep is eigenlijk werk voor specialisten van het Netwerk Vleermuizen en Steenmarters, een groep waarin ook onze eigen vrijwilliger én vleermuisopvanger Pascale actief is. Zij hebben de middelen en de specifieke kennis om een groep vleermuizen te vangen, tijdelijk op te vangen en 's avonds weer los te laten. Het zijn nachtdieren en ze worden zodoende pas uitgezet als het begint te schemeren.

Uitzonderlijke noodoplossing

Onze Pascale was echter op vakantie en het Netwerk kon niet direct een actie organiseren. We konden de diertjes moeilijk tot 's avonds in de woonkamer laten hangen. Al helemaal nu ze eenmaal waren verstoord. In overleg met het Netwerk besloten we voor een zeer uitzonderlijke noodoplossing te gaan. Als de diertjes alert en actief reageerden, mochten we ze naar buiten begeleiden zodat ze de weg naar hun verblijf of een geschikter verblijf konden zoeken. Vanwege het daglicht was dit zeker niet ideaal en bovendien gevaarlijk vanwege roofdieren die overdag de boel in de gaten houden, maar een andere oplossing was er niet.

Missie geslaagd

Ambulancemedewerkers Julis en Mieke hebben de vleermuizen één voor één heel voorzichtig uit de gordijnen 'geplukt'. Gelukkig reageerden ze allemaal actief en vlogen ze snel -soms na een rondje huiskamer- door het openstaande raam naar buiten. Hopelijk hebben ze hun weg weer gevonden.

Meer informatie over vleermuizen

Kom je een gewonde of verzwakte vleermuis tegen? Bel de dierenambulance in jouw buurt. Gaat het om grote aantallen? Dan zijn specialistische organisaties doorgaans de aangewezen partij. Ga vooral zelf niet achter deze dieren aanjagen, vang ze niet met blote handen en zet ze overdag niet zomaar buiten. Op vleermuis.net kun je naast veel informatie over vleermuizen, ook telefoonnummers vinden die je kunt bellen in een dergelijke situatie. Kom je er niet uit? Bel ons even.