Bijzondere reddingsacties 2018: Buizerd in middenberm

Op de laatste vijf dagen van 2018 blikken we graag met je terug op een aantal meldingen van dit jaar die ons zijn bijgebleven.
Bijzondere reddingsacties 2018: Buizerd in middenberm

Bij sommige reddingsacties werken we samen met andere instanties. De middag van 3 maart 2018 was daar een mooi voorbeeld van.

Net na de middag kwam op onze meldkamer een melding binnen van een buizerd in de middenberm van de A58 ter hoogte van de afslag Oirschot. Onze dierenambulance mag niet zelfstandig opereren op of bij snelwegen, dus nam onze centralist contact op met Rijkswaterstaat (RWS). Omdat niet direct duidelijk was of het om een gewonde vogel ging en vanwege de gevaarlijke locatie, besloot RWS in eerste instantie af te wachten of hij uit zichzelf zou wegvliegen. Een vangpoging kon de buizerd immers de weg opjagen, met gevaar voor hemzelf, onze mensen en passerende automobilisten. Afgesproken werd dat de weginspecteur van RWS de situatie in de gaten bleef houden en ons zou bellen als een redding nodig en mogelijk was.

Reddingsactie blijkt nodig

Omdat de vogel onbeweeglijk op zijn plek bleef zitten en al die tijd de telefoontjes bij ons en RWS bleven binnen komen, werd vlak voor vijven toch tot een reddingspoging besloten en gingen onze chauffeurs Carolyn en Mark ter plaatse. De linkerrijbaan werd afgesloten met een rood kruis, voor de rechterbaan gold een maximumsnelheid van 70km/u. RWS ging met hun voertuig achter onze ambulance staan om zo een veilige werkplek te creëren. Zo kon Mark snel aan de bestuurderskant uitstappen om de buizerd te pakken. Gelukkig bleef hij ook nu onbeweeglijk zitten.

Op een veilige plek konden ze de vogel wat beter bekijken; hij was niet gewond maar wel erg mager en zwak. Na een verblijf van twee maanden in Vogelrevalidatiecentrum Zundert was het dier genoeg aangesterkt. Op 3 mei kon Carolyn de prachtige roofvogel weer op een veilige plek uitzetten in de omgeving waar hij gevonden was. Wil jij net als Carolyn en Mark dieren in nood helpen? Word dan vrijwilliger op onze meldkamer of dierenambulance. Je hulp is nodig en je bent van harte welkom!