Brandweer redt gewonde eend van het ijs

De brandweer en dierenambulance moeten tijdens deze koude vriesdagen regelmatig in actie komen omdat er een vogel vastgevroren zou zitten op het ijs. Gelukkig blijkt het overgrote deel van deze meldingen loos alarm. Logisch, gezonde watervogels vriezen niet zo snel vast in het ijs.
Brandweer redt gewonde eend van het ijs

Wat kun je het doen als je denkt dat een vogel vastgevroren zit? Check eerst of die wel echt vast zit. Vaak houden ze zichzelf warm door hun poten in te trekken en met hun buik op het ijs te liggen. Het lijkt dan of ze vastgevroren zitten maar zijn dit niet. Gooi wat te eten naar ze en hopelijk gaat de vogel dan opstaan en naar het eten lopen. Kom de vogel niet in beweging? Neem dan contact op met de dierenambulance voor hulp en advies. Ga niet zelf het ijs op en houd er rekening mee dat ook de dierenambulance dat niet mag. Hier is professionele hulp nodig!

Gewonde eend komt wel vast te zitten

Bij verzwakte of gewonde vogels kan het heel soms wel degelijk gebeuren dat ze vast komen te zitten op het ijs. Zo ook deze week in Veldhoven. De brandweer belde of de dierenambulance een witte eend op wilde halen die ze van het ijs hadden gered. Toen de ambulance onderweg was, belde de brandweer opnieuw: of die naar een andere vijver wilde komen waar een fuut vast zou zitten. Deze bleek gelukkig niet vast te zitten en ging er snel vandoor toen de brandweer in de buurt kwam. De eerder bevrijde eend was wél duidelijk gewond, hij had een grote wond op de rug, gelukkig oppervlakkig. Deze vogel is dan ook overgenomen van de brandweer en overgebracht naar het Vogelrevalidatiecentrum.

Wat kun je het doen als je denkt dat een vogel vastgevroren zit