Dierenambulance rukt uit voor wallaby

Een opmerkelijke melding kwam maandag bij ons binnen.
Dierenambulance rukt uit voor wallaby

Normaliter krijgen we met name meldingen over honden, katten, knaagdieren en vogels. Een oproep over een wallaby is bijzonder te noemen.

Rond 19.30 uur kreeg onze meldkamer een melding van een loslopende wallaby die al twee keer bijna was aangereden, eerst door een fiets, toen door een auto. Omdat er op dat moment geen andere meldingen open stonden, ging onze ambulance ter plaatse om te kijken of ze iets konden betekenen. Aangekomen op de aangegeven locatie was de eigenaar van het dier ook aanwezig, maar was de mini-kangoeroe al verder gesprongen. Het dier bleek zich door een piepklein gaatje in de omheining te hebben gewurmd en was op avontuur gegaan.


De zoektocht begon, geholpen door de binnenstromende zichtmeldingen. Op een gegeven moment sprong het dier rond langs de rondweg, enkele kilometers verderop. Tegen die tijd was ook de politie gealarmeerd en ook die was inmiddels met enkele eenheden op zoek. Net toen iedereen dacht dat het hopeloos was en dat het dier verder gesprongen moest zijn, de duisternis in, kregen we een telefoontje met een droevige maar niet geheel onverwachte inhoud: de wallaby was aangereden en had duidelijk een gebroken poot. Hij lag op een grasveldje waar deze melders hem in de gaten hielden tot de hulptroepen arriveerden.


De politie wist het dier – dat zowaar met gebroken poot en al nogmaals de rondweg overstak! - te vangen en in veiligheid te stellen.
Samen met de eigenaar hebben wij de wallaby met spoed vervoerd naar Dierenziekenhuis Eindhoven waar ze ervaring hebben met deze diersoort. Daar kwam de avond rond 22.00 uur tot een heel verdrietig einde. De verwondingen waren dermate ernstig dat de wallaby ingeslapen moest worden. Wij wensen het baasje heel veel sterkte!

We willen de politie en alle bellers ontzettend bedanken voor hun inzet en meldingen. Zonder jullie was het niet gelukt het arme dier te vinden en te vangen.