Gans met gebroken poot na 2 uur gevangen

Gewonde watervogels. Helaas worden die momenteel heel veel gemeld Je kunt ze zo oppakken. Dat is wat we vaak in dezelfde zin te horen krijgen. Toch is dat in 99% van de gevallen écht niet zo simpel.

Dat bleek afgelopen zondag maar weer eens.

Gans met gebroken poot na 2 uur gevangen

Vaak kan een watervogel, hoe gewond ook, namelijk nog wel het water in. En fladderen/vliegen. Het kostte 2 dierenambulanceteams maar liefst 2 uur om de gemelde gewonde Canadese gans te vangen. Uiteindelijk is het gelukt, met 2 personen aan weerszijden van het water en eentje er tussenin in waadpak. Hoe gewond ook, in het water is zo’n gans nu eenmaal behendiger dan mensen die vastgezogen worden in de modder. En ook aan land zijn ze zelfs met een zichtbaar gebroken poot dankzij hun vleugels sneller dan mensen die zich staande moeten houden op steile hellingen, al dan niet vol bramenstruiken.

Gewonde watervogels laten zich niet zomaar vangen. Zie je er één? Kijk of je hem alvast kunt isoleren aan de kant

Open botbreuk

Maar niet alleen de vangers werden moe, dat gold ook voor de gans zelf. Uiteindelijk zwom ze moegestreden een van de netten in. Helaas was de breuk inderdaad serieus; het bot stak uit de poot. De gans is daarom uit haar lijden verlost bij de dierenarts.