Illegale vogelvangst in Eindhoven

Afgelopen zondag werd de hulp van de dierenambulance ingeroepen door mensen die tijdens een wandeling een constructie ontdekten waarin op illegale wijze vogels gevangen werden.

Illegale vogelvangst in Eindhoven

In het buitengebied tussen Eindhoven en Nuenen/Son stond een kooi met daarin een goudvink als lokvogel. Eromheen hingen netten waar al twee pimpelmezen in verstrikt zaten. De melders hadden de vogeltjes wel uit het net kunnen knippen, maar ze zaten nog verstrikt in de restanten.

Na even bijgekomen te zijn, zijn ze weer vrijgelaten

Op de basis van de dierenambulance konden de twee mezen gelukkig worden bevrijd. Dat ging niet makkelijk, ze zaten flink verstrikt en aan elkaar vast. Het net zat helemaal om hen heen gedraaid, bij eentje zelfs om de nek. Ze leken niet gewond maar zijn voor de zekerheid even in onze noodopvang opgenomen ter observatie. Later diezelfde dag zijn ze vrijgelaten.


De kooi met de lokvogel is meegenomen door de politie, die op ons verzoek ook door de melder was ingeschakeld. Ook heeft de politie de vangnetten verwijderd. De goudvink is later vrijgelaten door de politie. Het is vrijwel zeker dat de gevangen vogels bedoeld waren voor de handel. Levende goudvinken staan op internet te koop voor tientallen euro's. Pimpelmezen zijn minder waard, zij waren dus waarschijnlijk onbedoelde bijvangst.