Imposante oehoe strandt in Valkenswaards bos

Zondagmiddag kwam er een melding binnen over een uil die naast een bospaadje nabij Valkenswaard lag.

Imposante oehoe strandt in Valkenswaards bos

De uil had pluimpjes aan de oren, dus verwachtten de dierenambulancemedewerkers een ransuil op te halen. Het bleek echter een oehoe. Die hadden ze nog nooit van zo dichtbij gezien, laat staan aangeraakt. Heel bijzonder dus! De oehoe is de op een na grootste uilensoort ter wereld met een spanwijdte van 160–188 cm.

De oehoe beschikt over zeer indrukwekkende klauwenHiermee vangt hij letterlijk alles wat hij te pakken kan krijgen, van vogels tot kleine en jonge zoogdieren.


Extreem verzwakt

De omstandigheden waaronder deze uil werd opgehaald waren echter helemaal niet leuk. De normaal zo krachtige vogel was extreem zwak. Het is eerlijk gezegd een wonder dat deze oehoe gezien werd. Had hij zich niet nét even bewogen toen een mountainbiker langs flitste, dan was hij vermoedelijk nooit gevonden, zo ging hij op in zijn omgeving. De imposante uil had geen uiterlijke verwondingen en geen breuken maar was heel erg sloom en is daarom direct overgebracht naar Vogelasiel Someren. Hier is hij helaas enige tijd later overleden.

De oehoe was extreem zwak toen hij gevonden werdEr wordt momenteel onderzocht wat hem fataal is geworden.


Steeds meer broedparen

De oehoe komt sinds 1997 weer in het wild voor in Nederland. De uil dankt zijn naam aan zijn roep. Vooral in de late winter laat het mannetje zijn kenmerkende ‘oehoe’-roep veelvuldig horen.