Novembereendjes samen met moeder naar opvang

Wat doe je als je eind november een moedereend met 8 kuikentjes in een gemeentelijk plantsoen ziet zitten? Allereerst waarschijnlijk heel erg verbaasd nog een keer kijken of je dit goed hebt gezien!

Novembereendjes samen met moeder naar opvang

Je kunt ze vervolgens laten zitten, het is de natuur hoe zeer die ook van slag is, in de wetenschap dat de overlevingskans van de kleintjes minimaal is. Of je belt de dierenambulance om deze bijzondere waarneming door te geven. Dat laatste besloot een Eindhovense melder vorige week. Hij kon helaas niet blijven wachten, maar de vrijwilligers van de dierenambulance – die deze melding ook nooit hadden verwacht in deze tijd van het jaar – konden hier natuurlijk niet niets mee te doen en gingen ter plaatse.

Eend in het net

De eendenfamilie was dankzij de aanwijzingen van onze melder snel gevonden. Kuikentjes zijn in op het land meestal wel snel te vangen, maar je wilt de moeder eigenlijk ook meenemen en dat is een stuk lastiger. Maar het lukte deze keer! Toen ze op wilde stijgen uit de dichte kweepeerstruiken vloog ze recht het net in. Het hele eendengezinnetje (mannetjeseenden spelen meestal geen rol bij de opvoeding) zit nu heerlijk relaxt en blij te badderen in de opvang.

De eendenkuikens zitten veilig in de opvang. Hier zullen ze blijven tot ze kunnen vliegen