Vleermuizen laten zich nog altijd zien

Ze horen in winterslaap te zijn, maar soms komen ze toch nog wel eens tevoorschijn: vleermuizen. Afgelopen week kwamen er twee binnen bij de tijdelijke vleermuisopvang in Brabant Zuid-Oost, 1 dwergvleermuis en 1 laatvlieger (de 2 soorten die we het meeste zien, aangezien beide gebouwbewoners zijn).

Vleermuizen laten zich nog altijd zien

Beide vleermuizen lijken een verkeerde afslag te hebben genomen in het gebouw waar ze mogelijk overwinteren en lagen of hingen vol in het zicht. Dit is altijd reden ze even op te laten halen om te controleren of ze niet gewond zijn en of ze wel dik genoeg zijn om de winter door te komen.

Insectenjagers

In de opvang bleken beide vleermuizen gelukkig niet zichtbaar gewond. De dwergvleermuis vliegt perfect, de laatvlieger niet. Maar ijn verband met de lage temperatuur zullen beide een tijdje in de opvang blijven. Zodra het warm genoeg is en ze beide goed vliegen gaan ze terug naar hun vindplek om die omgeving een klein beetje vrijer van insecten te houden.

Voorzichtig behandelen

Zomaar een vleermuis van de muur trekken is trouwens niet aan te raden, voor je het weet breek je zijn pootje of bijt hij je als verdediging met alle risico’s van dien. Roep daarom altijd de hulp van een dierenambulance of vleermuisdeskundige in als je een vleermuis ziet die niet uit zichzelf weg vliegt.