Zeldzame dodaars verongelukt in Eindhoven
Futen en aanverwanten zijn vogels die de dierenambulance niet vaak ophaalt, simpelweg omdat ze zelden aan land komen en weinig vliegen.

De medewerkers van de dierenambulance waren dus erg benieuwd toen ze afgelopen zondagmiddag uitreden op een melding van een fuut die gewond was gevonden, waarschijnlijk doordat hij tegen een raam was gevlogen. Het bleek echter niet een echte fuut te zijn, maar een ander lid van de familie: een dodaars. Deze vogel is kleiner en minder opvallend getekend dan zijn grote neef, zeker in zijn bruine winterkleed. De schuwe dodaars is ook veel zeldzamer, Nederland telt ongeveer 2500-3000 broedparen.
Echte watervogels
Ook dit lid van de futenfamilie is op het land totaal uit zijn element. Zijn ver naar achter geplaatste poten maken het lopen moeilijk, veel verder dan wat strompelen komt de vogel niet. Maar op en in het water is de dodaars in zijn element. Diezelfde poten maken hem tot een snelle en zeer wendbare zwemmer, zowel op als onder water. Daar jaagt hij op zijn voedsel, onder andere insecten, larven en kleine vissen. Omdat, alweer door die poten, fuutachtigen moeilijk op kunnen stijgen vliegen ze weinig. Maar de dodaars trekken als het begint te vriezen weg uit hun leefgebied van moerassen, beken, plassen en duinmeren. Dan gaan ze of richting open water, of juist meer naar het zuidwesten. Misschien dat deze dodaars onderweg was naar zijn winterverblijf.

Pootje verlamd
Helaas ging deze dodaars zijn overwinteringsplek niet halen. Het schitterende vogeltje had een volledig verlamde poot, waarschijnlijk een gevolg van rugletsel. Omdat herstel in zo’n geval niet mogelijk is, kon de dierenarts alleen nog het lijden van de onfortuinlijke vogel beëindigen. Een dodaars heeft zijn beide poten nodig om te kunnen zwemmen en op eten jagen. We hadden het heel erg graag anders gezien, maar ook dit is helaas de realiteit van het werk op de ambulance.