Zwaan succesvol bevrijd uit vissersafval

Alles viel op zijn plek bij de melding over de verstrikte zwaan waar de dierenambulance deze week op af ging.

Zwaan succesvol bevrijd uit vissersafval

Een voorbijganger zag de zwaan al de hele middag rondjes zwemmen in een afrasteringsplas in Valkenswaard. Hij viel op door de felgekleurde dobber die met de zwaan mee dreef.

Brandweer snel ter plaatse

De vogel leek niet van zijn plek te kunnen, dus werd de brandweer ingeschakeld. De dierenambulance volgde om assistentie te verlenen. Helaas zat de visdraad wél heel erg vast aan de zwaan, maar niet aan een rietstengel, tak of iets anders. De zwaan kon zich daarom alsnog razendsnel uit de voeten maken in het water en is daar nu eenmaal sneller dan het brandweerteam, de omstanders en de dierenambulancemedewerkers samen.

De brandweer is er ook voor dieren in noodZit een dier vast in het water, dan kan het waterteam het bevrijden

Verleidelijk croissantje

Het leek een hopeloze missie. Totdat per toeval ontdekt werd dat de zwaan wel heel erg geïnteresseerd reageerde op de kruimels van het croissantje dat de meldster toevallig bij zich had. Langzaam maar zeker lokte ze de zwaan daarmee richting land en alle hulpverleners. Uiteindelijk kwam de vogel zo dichtbij dat chauffeur Frank met één trefzekere worp de lus van de vangstok om de nek van de zwaan kreeg, net toen die naar beneden, achter de zoveelste lekkere kruimel aan. Bijrijdster Mieke aarzelde geen moment, sprong het water in en sloeg haar ambulancejas om de zwanenborst heen. Ze bracht de grote vogel aan land en ook nu was het juiste hulpmiddel op het juiste moment beschikbaar. De fotograaf die af was gekomen op de brandweermelding had namelijk een mesje bij zich. Precies wat nodig was om de visdraden die om poten en vleugel zaten los te snijden. Ook de vishaak in de vleugel kon eenvoudig worden verwijderd. Na een laatste check op verwondingen kon de zwaan gelukkig meteen worden vrijgelaten. Eind goed, al goed!

De zwaan was gelukkig niet gewond geraaktNadat alle draden en haken verwijderd waren, kon hij weer worden vrijgelaten

Ga je vissen