< Terug naar overzicht

Gierzwaluwen in de knoop

Lokaal

22 mei 2020

Was het op een of andere manier een ongeluk? Het gevolg van een vechtpartij? Of was er toch iets anders aan de hand met de twee gierzwaluwen die onze dierenambulance ophaalde in Maarheeze?

De vogels waren bij de melder uit de dakgoot gevallen en op de zonneluifel terecht gekomen. Een zachte landing zonder gewonden, maar de vogels zaten hopeloos met de pootjes in elkaar verstrikt. Alles was verkrampt, ze konden met geen mogelijkheid zelf loskomen. Een raadsel, ook voor de ambulancemedewerkers. Toen ze bij de tijdelijke vogelopvang op de ambulancebasis aankwamen hadden de dieren gelukkig zelf al 1 pootje los weten te krijgen. Heel voorzichtig is de knoop verder ontward en konden de gierzwaluwen veilig worden ondergebracht voor de nacht. Maar hoe zat het nu met die pootjes…?

  


Ei

Toen de volgende ochtend bleek dat een van de vogels een ei had gelegd in de kooi gingen de gedachten in de opvang ineens een heel andere kant uit. Gierzwaluwen leven letterlijk in de lucht en doen alles vliegend. Eten, drinken, slapen, alles gebeurt in vlucht. Ook het paren! Dus het zou zomaar kunnen dat ze bij een iets te hartstochtelijke paring verstrikt zijn geraakt. Omdat ze verder niets mankeerden zijn de gierzwaluwen woensdagochtend weer in de omgeving van de vindplek uitgezet. Daar werden ze meteen opgenomen in een groep soortgenoten. Nu kunnen ze verder met hun gezinsplanning. Hopelijk met iets minder passie, zodat ze uit de problemen blijven.