< Terug naar overzicht

Maatregelen als gevolg van Coronavirus

Landelijk

13 maart 2020

In het verlengde van de nieuwe maatregelen die donderdag 12 maart en maandag 23 maart door de overheid werden afgekondigd om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen/beperken, heeft de Dierenbescherming extra maatregelen genomen. Wat dit betekent voor bijvoorbeeld een bezoek aan onze dierenopvangcentra, de inzet van dierenambulances, trainingen van de hondenscholen en het werk van de inspectiedienst vertellen we je hieronder. Zonder tegenbericht gelden deze maatregelen in ieder geval tot en met 1 juni.

Dierenopvangcentra

Onze dierenopvangcentra zijn gesloten voor publiek. Bezoek is alleen mogelijk op afspraak. Een spontaan bezoek is dus helaas niet mogelijk. Reeds gemaakte afspraken gaan wel door. Wil je een dier adopteren, dan kan dat nog steeds. Kijk eerst op onze asieldierenwebsite ikzoekbaas.nl en bel of mail bij belangstelling met het dierenasiel om de mogelijkheden te bespreken. Voor opvangcentra waar ook pension wordt aangeboden geldt dat bestaande afspraken doorgaan. Er worden alleen tijdelijk geen nieuwe logés aangenomen.

Volg ook de Facebookpagina van het dierenasiel bij jou in de buurt voor de laatste lokale informatie.

Dierenambulance

Onze dierenambulances blijven rijden. Vanaf 21 maart rijden onze dierenambulancemedewerkers solo in plaats van met z’n tweeën. Als er echt een tweede medewerker nodig is, rijdt hij of zij mee op de derde stoel in de laadruimte van de dierenambulance. Onze ambulancemedewerkers volgen de adviezen van het RIVM. We geven daarom geen hand en blijven op gepaste afstand, ook bij het overdragen van een dier. Graag je begrip hiervoor. Heb je zelf verschijnselen (hoesten, neusverkoudheid, keelpijn of koorts) of ben je ziek, geef dit dan alsjeblieft al aan bij het doen van de melding. Onze medewerkers komen dan bijvoorbeeld niet in huis.

Volg ook de Facebookpagina van dierenambulance bij jou in de buurt voor de laatste lokale informatie.

Gehoorzame Huishond Scholen

Alle activiteiten zijn per direct afgelast. De trainingen van de Gehoorzame Huishond gaan dus helaas niet door.

Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID)

De LID gaat door met haar werk, maar we maken bij de beoordeling van meldingen een aangepaste afweging. Ernstige gevallen worden in behandeling genomen. Minder urgente meldingen worden wel aangenomen, maar we bekijken per geval of en hoe we deze in behandeling kunnen nemen. Dit kan betekenen dat we dit, waar mogelijk, op een andere manier doen dan gebruikelijk. Verder geldt ook hier dat wij de omgangsadviezen van het RIVM volgen. We vragen je begrip voor het feit dat we geen hand geven en op 1,5 meter afstand blijven. De vrijwilligers van de LID (‘MDB'ers’) voeren voorlopig geen huisbezoeken uit, ze doen nog wel inspecties in de buitenlucht (bijvoorbeeld weidedieren). Meldingen van dieren in nood kun je blijven doorgeven bij meldpunt 144.