Dergelijke klachten kun je doorgeven bij het meldnummer 144. Afhankelijk van de melding wordt de politie, de Dierenbescherming, de Landelijke Inspectiedienst of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ingeschakeld. Om de melding zo goed mogelijk te kunnen registreren wordt je in elk geval gevraagd om gegevens door te geven over:
- Het (de) dier(en);
- De locatie;
- De eigen waarneming;
- Jezelf (anonieme meldingen worden niet in behandeling genomen).
Als je een dood dier aantreft, bel dan de gemeente. Zij kunnen je vertellen hoe het ophalen van dode dieren binnen de gemeente geregeld is.
Loslopende en/of vliegende dieren zijn vaak al weg als de dierenambulance ter plekke komt. Om tevergeefse ritten te voorkomen en vooral ter bevordering van het dierenwelzijn, vragen wij melders dieren te vangen.
Heb je het dier gevangen? Vang het dan op in een rustige ruimte waar het niet te licht is (het mag best een beetje donker zijn). Zo neemt het stressgevoel van het dier af en neemt de overlevingskans toe. Het opjagen van een gewond dier kan ertoe leiden dat het bezwijkt aan de stress, dat er letsel ontstaat of dat het letsel ernstiger wordt. Uiteraard wordt bij iedere melding bekeken of vangen wel of niet mogelijk is en of wij je hierbij kunnen helpen.
In Nederland mogen katten gewoon vrij rondlopen. Als je last hebt van een loslopende kat, adviseren wij je de eigenaar erop aan te spreken. Indien je niet weet wie de eigenaar is, kun je proberen het dier een (vlooien)bandje om te doen met een briefje waarin je vraagt of de eigenaar contact met je wil opnemen. Daarnaast kunt je eraan denken om je tuin minder toegankelijk te maken voor katten door bijvoorbeeld ruitplanten te planten.
Indien een kat er goed doorvoed uitziet is het raadzaam om de kat niet te voeden. Als je zwerfdieren voert, zullen ze steeds bij je terugkomen
Er zijn veel gemeenten waar overlast is van zwerfkatten. De populaties zijn soms groot en er komen steeds meer nestjes bij. Om iets aan deze overlast te doen, vangt de Dierenbescherming zwerfkatten in opdracht van gemeenten. Die steun van gemeenten is hard nodig, omdat het voor ons financieel niet haalbaar is dit zelf te bekostigen.
Als een gemeente een overeenkomst heeft met de Dierenbescherming, gaat onze Zwerkattenwerkgroep aan de slag met vangacties. Na het vangen worden de dieren gecastreerd of gesteriliseerd en op een rustige plek verzorgd tot ze goed zijn hersteld. Daarna laten we ze weer vrij. Op deze manier veroorzaken de katten minder overlast. Door de hormoonwijziging na castratie of sterilisatie worden de katten rustiger, vechten ze minder en stoppen ze met sproeien waardoor ze minder stinken.We voorkomen zo ook nieuwe nestjes en dus uitbreiding van de groep.
Op dit moment hebben wij een samenwerkingsverband met de gemeente Eindhoven, Cranendonck, Eersel, Bergeijk en Valkenswaard.
- Wil je melding doen van zwerfkatten in Eindhoven dan kun je contact opnemen met de gemeente Eindhoven via telefoon nummer: 14 040.
- Voor de gemeente Cranendonck kun je bellen met 0495 - 43 12 22.
- Voor Eersel bel je 0497 - 53 13 13.
- Voor Bergeijk is het telefoonnummer 0497 - 55 14 80.
- Voor Valkenswaard bel je met 040 - 208 34 44.
Bewoners uit alle overige gemeenten kunnen rechtstreeks contact opnemen met de gemeente waarin zij wonen.
Helaas kunnen wij je hiermee niet helpen. In Nederland zijn alle inheemse vogelsoorten beschermd. Dat betekent dat wettelijk is bepaald dat we nesten niet mogen verwijderen. Wacht tot de jonge vogels zijn uitgevlogen en verwijder daarna het nest.