Dergelijke klachten kun je doorgeven bij het meldnummer 144. Afhankelijk van de melding wordt de politie, de Dierenbescherming, de Landelijke Inspectiedienst of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ingeschakeld. Om de melding zo goed mogelijk te kunnen registreren wordt je in elk geval gevraagd om gegevens door te geven over:

  • Het (de) dier(en);
  • De locatie;
  • De eigen waarneming;
  • Jezelf (anonieme meldingen worden niet in behandeling genomen).
De Dierenbescherming kan geen meldingen namens een melder doorgeven. Enkel meldingen van ooggetuigen worden in behandeling genomen.

Als je een dood dier aantreft, bel dan de gemeente. Zij kunnen je vertellen hoe het ophalen van dode dieren binnen de gemeente geregeld is. 

Dieren zoeken soms de vreemdste plekken op om hun jongen te werpen. Tref je een nest jonge dieren als tamme konijnen of kittens aan? Raak de dieren dan niet aan, laat ze met rust en neem contact met ons op. In overleg met jou kijken we hoe we deze dieren het beste kunnen helpen.
Omdat de marter een beschermde status heeft, kunnen wij als Dierenbescherming niets doen met meldingen over overlast. Het enige dat we kunnen doen, is adviseren. Er zijn diverse producten beschikbaar die helpen om marters uit je woning of uit je auto te weren, zoals een speciale spray of een geurblokje dat een, voor marters, onaangename geur afgeeft.

Loslopende en/of vliegende dieren zijn vaak al weg als de dierenambulance ter plekke komt. Om tevergeefse ritten te voorkomen en vooral ter bevordering van het dierenwelzijn, vragen wij melders dieren te vangen.

Heb je het dier gevangen? Vang het dan op in een rustige ruimte waar het niet te licht is (het mag best een beetje donker zijn). Zo neemt het stressgevoel van het dier af en neemt de overlevingskans toe. Het opjagen van een gewond dier kan ertoe leiden dat het bezwijkt aan de stress, dat er letsel ontstaat of dat het letsel ernstiger wordt. Uiteraard wordt bij iedere melding bekeken of vangen wel of niet mogelijk is en of wij je hierbij kunnen helpen.

Als er een egel in je tuin zit, hoef je niets te doen. Egels scharrelen graag door tuinen op zoek naar eten. Egels zijn nachtdieren. Zodra je een egel overdag ziet, moet je wel contact met ons opnemen. Een egel die zich overdag laat zien, is namelijk niet in orde en heeft hulp nodig.
Nee. Voordat onze dierenambulance ter plekke is, is de hond waarschijnlijk alweer verdwenen. Daarnaast ondervindt een dier veel stress van het opjagen, waardoor de kans op verwondingen toeneemt. Probeer de hond te vangen en neem dan contact met ons op. Betreft het een gevaarlijke situatie op een drukke weg? Bel dan direct de politie (0900-8844).
Loop, als het lukt, een rondje met de hond. Grote kans dat de eigenaar in de buurt is en op zoek is naar de hond. Is er geen teken van de eigenaar? Vang de hond dan op in een afgesloten ruimte zodat het dier niet opnieuw kan ontsnappen. Kijk of het dier een halsband met penning of adreskoker draagt. Draagt de hond die niet, dan kun je misschien bij een dierenarts in de buurt (kosteloos) laten controleren of de hond gechipt is. Is de hond dit niet, neem dan contact op met de dierenambulance in jouw regio. De hond wordt dan opgehaald en ondergebracht in het dierenasiel.

Nee. Een goed doorvoede kat of poes is geen zwerfdier. Regelmatig worden wij voor een zogenaamd zwerfdier gebeld. Achteraf blijkt vaak dat het dier een paar huizen verderop woont en wordt de rechtmatige eigenaar nodeloos met kosten opgezadeld.

In Nederland mogen katten gewoon vrij rondlopen. Als je last hebt van een loslopende kat, adviseren wij je de eigenaar erop aan te spreken. Indien je niet weet wie de eigenaar is, kun je proberen het dier een (vlooien)bandje om te doen met een briefje waarin je vraagt of de eigenaar contact met je wil opnemen. Daarnaast kunt je eraan denken om je tuin minder toegankelijk te maken voor katten door bijvoorbeeld ruitplanten te planten.

Indien een kat er goed doorvoed uitziet is het raadzaam om de kat niet te voeden. Als je zwerfdieren voert, zullen ze steeds bij je terugkomen

Er zijn veel gemeenten waar overlast is van zwerfkatten. De populaties zijn soms groot en er komen steeds meer nestjes bij. Om iets aan deze overlast te doen, vangt de Dierenbescherming zwerfkatten in opdracht van gemeenten. Die steun van gemeenten is hard nodig, omdat het voor ons financieel niet haalbaar is dit zelf te bekostigen.

Als een gemeente een overeenkomst heeft met de Dierenbescherming, gaat onze Zwerkattenwerkgroep aan de slag met vangacties. Na het vangen worden de dieren gecastreerd of gesteriliseerd en op een rustige plek verzorgd tot ze goed zijn hersteld. Daarna laten we ze weer vrij. Op deze manier veroorzaken de katten minder overlast. Door de hormoonwijziging na castratie of sterilisatie worden de katten rustiger, vechten ze minder en stoppen ze met sproeien waardoor ze minder stinken.We voorkomen zo ook nieuwe nestjes en dus uitbreiding van de groep.

Op dit moment hebben wij een samenwerkingsverband met de gemeente Eindhoven, Cranendonck, Eersel, Bergeijk en Valkenswaard.

  • Wil je melding doen van zwerfkatten in Eindhoven dan kun je contact opnemen met de gemeente Eindhoven via telefoon nummer: 14 040.
  • Voor de gemeente Cranendonck kun je bellen met 0495 - 43 12 22.
  • Voor Eersel bel je 0497 - 53 13 13.
  • Voor Bergeijk is het telefoonnummer 0497 - 55 14 80.
  • Voor Valkenswaard bel je met 040 - 208 34 44.

Bewoners uit alle overige gemeenten kunnen rechtstreeks contact opnemen met de gemeente waarin zij wonen.

Helaas kunnen wij je hiermee niet helpen. In Nederland zijn alle inheemse vogelsoorten beschermd. Dat betekent dat wettelijk is bepaald dat we nesten niet mogen verwijderen. Wacht tot de jonge vogels zijn uitgevlogen en verwijder daarna het nest.