Dergelijke klachten kun je doorgeven bij het meldnummer 144. Afhankelijk van de melding wordt de politie, de Dierenbescherming, de Landelijke Inspectiedienst of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ingeschakeld. Om de melding zo goed mogelijk te kunnen registreren wordt je in elk geval gevraagd om gegevens door te geven over:
- Het (de) dier(en);
- De locatie;
- De eigen waarneming;
- Jezelf (anonieme meldingen worden niet in behandeling genomen).
Als je een dood dier aantreft, bel dan de gemeente. Zij kunnen je vertellen hoe het ophalen van dode dieren in die gemeente geregeld is.
Heb je het dier gevangen? Vang het dan op in een rustige ruimte waar het niet te licht is (het mag best een beetje donker zijn). Zo neemt het stressgevoel van het dier af en neemt de overlevingskans toe. Het opjagen van een gewond dier kan ertoe leiden dat het bezwijkt aan de stress, dat er letsel ontstaat of dat het letsel ernstiger wordt. Uiteraard wordt bij iedere melding bekeken of vangen wel of niet mogelijk is en of wij je hierbij kunnen helpen.
In Nederland mogen katten gewoon vrij rondlopen. Als je last hebt van een loslopende kat, adviseren wij je de eigenaar erop aan te spreken. Indien je niet weet wie de eigenaar is, kun je proberen het dier een (vlooien)bandje om te doen met een briefje waarin je vraagt of de eigenaar contact met je wil opnemen. Daarnaast kunt je eraan denken om je tuin minder toegankelijk te maken voor katten door bijvoorbeeld ruitplanten te planten.
Indien een kat er goed doorvoed uitziet is het raadzaam om de kat niet te voeden. Als je zwerfdieren voert, zullen ze steeds bij je terugkomen