Als je een dood dier aantreft, bel ons dan. Wij komen het overleden dier halen.
Dieren zoeken soms de vreemdste plekken op, om hun jongen te werpen. Tref je een nest jonge dieren als tamme konijnen of kittens aan? Raak de dieren dan niet aan, laat ze met rust en neem contact met ons op. In overleg met jou kijken we hoe we deze dieren het beste kunnen helpen.
Dergelijke klachten kun je doorgeven bij het landelijk meldnummer voor dieren in nood 144. Afhankelijk van de melding wordt de politie, de Dierenbescherming, de Landelijke Inspectiedienst of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ingeschakeld. Om de melding zo goed mogelijk te kunnen registreren wordt je in elk geval gevraagd om gegevens door te geven over:
  • Het (de) dier(en)
  • De locatie
  • De eigen waarneming
  • Jezelf (anonieme meldingen worden niet in behandeling genomen).
Onze dierenambulance heeft nauw contact met Dierenpolitie Alkmaar. Als wij verdachte omstandigheden aantreffen, melden we dit altijd bij de politie.
Als er een egel in je tuin zit, hoef je niets te doen. Egels scharrelen graag door tuinen op zoek naar eten. Egels zijn nachtdieren. Zodra je een egel overdag ziet, moet je wel contact met ons opnemen. Een egel die zich overdag laat zien, is namelijk niet in orde en heeft hulp nodig.
Nee, in eerste instantie niet. Voordat onze dierenambulance ter plekke is, is de hond waarschijnlijk alweer verdwenen. Daarnaast ondervindt een dier veel stress van het opjagen, waardoor de kans op verwondingen toeneemt. Probeer de hond te vangen en neem dan contact met ons op. Betreft het een gevaarlijke situatie op een drukke weg? Bel dan direct de politie: 0900-8844

Als je werkelijk denkt dat het om een zwerfkat gaat, voeren we een chipcontrole uit. Als de kat niet gechipt is en er geen gegevens bekend zijn over de eigenaar, doen wij de kat een halsbandje om met een briefje met het verzoek contact met ons op te nemen. Als we na twee weken geen reactie hebben gekregen, halen we de kat op en brengen we hem naar de opvang.

Weet je wel wie de eigenaar is? In Nederland mogen katten gewoon vrij rondlopen. Als je last hebt van een loslopende kat, adviseren wij je de eigenaar erop aan te spreken. 

Overigens kun je eraan denken om je tuin minder toegankelijk te maken voor katten door bijvoorbeeld ruitplanten te planten.

Als een kat er goed doorvoed uitziet is het raadzaam om de kat niet te voeden. Als je (zwerf)dieren voert, zullen ze steeds bij je terugkomen.
Helaas kunnen wij je hiermee niet helpen. In Nederland zijn alle inheemse vogelsoorten beschermd. Dat betekent dat wettelijk is bepaald dat we nesten niet mogen verwijderen. Wacht tot de jonge vogels zijn uitgevlogen en verwijder daarna het nest.
In de meeste gevallen hoef je niets te doen, maar soms heeft de vogel wel hulp nodig. Lees hier precies wat je kunt doen.