< Terug naar overzicht

Overzicht April

Lokaal

21 april 2021

April 2021 ligt alweer achter ons de tijd gaat snel. Naast alle gevonden dieren die we herinnigd hebben met hun baasje of de dieren die naar verschillende opvangs zijn gegeaan willen we jullie even meenemen van wat er zoal nog meer gebeurde bij de dierenambulance Zuidoost Drenthe. 

Ingepakt
Een paar dagen terug kreeg ons middagteam een melding uit Weiteveen over een ongelukkige eekhoorn die helemaal vast zat in ijzerdraad, waarschijnlijk van een hek.

De collega's gingen snel op pad en vonden de eekhoorn gewikkeld als het ware in ijzerdraad en prikkeldraad, misschien van een oud hek of zo. Voorzichtig begonnen ze met het verwijderen van het ijzer, daarbij ook goed lettend op de tanden en nagels van de rode rakker.
Een eekhoorn ziet er ontzettend guitig en lief uit met die mooie pluimstaart, ondeugende oogjes en pluimpjes op de oren, maar echt lief zijn ze niet in de meeste gevallen. Het is natuurlijk altijd nog een wild diertje dat niet graag met mensen omgaat. Dus ook deze rakker beet dwars door de dunnere tuinhandschoenen heen en maakte de dikke leren handschoenen tot een niet overbodige luxe.


Na een klein uur te hebben gepeuterd en geknipt was de eekhoorn bevrijd. Echter, mee naar de dierenarts voor een snelle controle zag hij niet zitten en voor de collega's het door hadden glipte het diertje hen tussen de vingers door, racete de boom in en ging er springen van tak tot tak vandoor. We hopen dat hij inderdaad geen verborgen wondjes had, maar hij bewoog nog zeer snel en lenig.
Als u een rode pluimstaart in de bomen van Weiteveen tegenkomt, is het misschien deze rakker wel.

De drie avonturiers
Een melding van drie eendenkuikens die langs de A37 aan de wandel waren. Niet echt een gezonde plek voor een ochtendwandeling, dus de ambu rukte uit.

Nu mogen wij, zonder assistentie van Rijkswaterstaat, niet langs de snelweg stoppen vanwege de veiligheid. Maar wij denken graag in oplossingen en besloten vanaf de andere kant de plek te bezoeken. Dat hield wel een behoorlijke wandeling over het veld in, maar het was mooi weer en de eendjes liepen gevaar.
Na heel lang zoeken zonder pluizige eendenkuikens te hebben gevonden, gaf een wandelaar die zijn hond uitliet aanwijzingen over waar hij de drie vogels had gezien. En, na het hele veld min of meer te hebben rond gelopen, kwamen we bij een moerasachtig stuk en ja hoor, daar waren ze. Schoenen en sokken uit, even aie aie dat is koud en al snel waren Kwik, Kwek en Kwak gered en mochten ze mee in de warme ambulance.
Bij nader onderzoek kwamen we tot de conclusie dat we geen eenden- maar ganzenkuikens hadden gered. Dat bleek ook snel bij ons op het pand waar ze even in de zon op het grasveld mochten rondlopen. Het malse, verse gras ging er gretig in.


In de avond zijn de drie avonturiers die zonder ouders de wijde wereld introkken onderweg naar de Fügelhelling in Ureterp, waar ze veilig op kunnen groeien tot geweldige ganzen.

Geen Gijs Geluk
Een grote vogel zoals een gans op een drukke weg is altijd een probleem, dus ging ons team direct op pad.
Ter plekke aangekomen leek het, van een afstandje, dat de gans al het loodje had gelegd, maar bij benadering probeerde hij toch ineens nog weer de weg op te kruipen. Hij bleek onder meer een gebroken vleugel te hebben en kon eigenlijk geen kant meer op. Er werd besloten om hem mee te nemen naar de dierenarts om te kijken of er misschien nog redding mogelijk was.

Helaas, bij de dierenarts bleek dat het niet echt haalbaar was om deze gans nog te behandelen en een kans te geven. Hij was zodanig verwond dat het slechts een lijdensweg zou opleveren en dus werd er besloten om hem zachtjes in te laten slapen. Soms is dat het meest diervriendelijke wat je nog kunt doen.


Doekie

Doekie is een mooie, gezellige zwart witte kat die in een rustige wijk in Emmen een mooi leventje leidde samen met zijn baasje. Af en toe eens iets lekkers halen bij de buren, veel groen in de omgeving - Doekie zat gebakken.

Toen sloeg het noodlot toe en Doekie's baasje kwam helaas te overlijden en arme Doekie bleef alleen achter. Gelukkig was er lieve buurman die zich zorgen maakte om de nu eenzame kat en zij besloten ons te bellen. Want hoe moest het nu verder met Doekie?
Na overleg werd Doekie door onze collega's opgehaald en naar het Drents Dierentehuis in Beilen gebracht. Met de nieuwe, mooie Hollandse naam Willem settelde de kater zich in Beilen, vol vertrouwen wachtend op een baasje die een heerlijk comfortabel mandje voor Willem had.

Precies een week nadat Doekie-Willem was opgehaald door ons, werden we gebeld door de buurman die zich indertijd ook zorgen maakte om de lieve kater, die ook bij hem regelmatig een lekkernijtje kwam halen. Want, tot zijn grote verbazing, stond Doekie bij hem voor de deur. En dat het Doekie was lijdde geen twijfel volgens hem want de viervoeter wist precies waar de snoepjes stonden. Hoe was dit nu toch mogelijk?

Ook de op dat moment dienstdoende collega's hadden niet direct een antwoord op deze vraag. Een blik op de website van Beilen deed vermoeden dat Willem daar nog steeds rustig op zijn gouden mandje zat te wachten. Zou er een tweelingbroer of -zus in de buurt wonen? Of had Doekie gewoon een dubbelganger? Wat was hier aan de hand?
Na even navraag te doen op de juiste plaatsen kwamen we er achter dat Willem al heel snel, onder bepaalde voorwaarden, door de buurvrouw van zijn oude baasje (dus aan de andere kant) was geadopteerd, want - de hele buurt miste Doekie enorm. En zo kon het zijn dat de andere buurman geen hallucinatie zag, maar gewoon Doekie die weer thuis was en die de hele buurt even gedag kwam zeggen.
Een mooi verhaal van een kat met een groot sociaal netwerk die op zijn pootjes terecht kwam...

 

Hond te water

We kregen dit keer een melding van de politie in Coevorden. Er was een hond te water die niet echt goed kon zwemmen. Wij zijn gelijk gaan rijden.
De politie was al ter plekke alsook de eigenaresse van de viervoeter. Het bleek dat de hond achter de eendjes was aangerend en niet doorhad dat zij beter konden zwemmen dan hij. Voordat het bulldogje het door had, bevond hij zich in diep water en had hij geen pootje meer op vaste grond.

Een attente voorbijgangster heeft de hond uit het water gered en geanimeerd al voor wij ter plekke waren. Nadat we de hond wat hadden gedroogd en iedereen van de schrik bekomen was, hebben we in overleg met het baasje de hond overgebracht naar de dierenarts. Inmiddels gaat het naar omstandigheden goed met onze eendenjager. Eind goed al goed.


Donaties

Deze maand werden we heel blij gemaakt met de opbrengst van de statiegeldboxen in de volgende supermarkten:

Boni Bargeres.        € 118,65

Jumbo Rietlanden  € 232,65

Jumbo Angelslo     € 125,00
Heel hartelijk  dank aan de Boni en de Jumbo's voor het mogelijk maken van deze donaties en natuurlijk ook hartelijk dank aan alle klanten die ons hun statiegeldbonnetje hebben gedoneerd. Wij zijn er heel erg blij mee.

Soms vraagt men zich af wat wij, de Dierenambulance Zuidoost Drenthe, allemaal met dat geld doen. Allereerst is het niet geheel alleen voor ons, maar voor de Dierenambulances van de Dierenbescherming in heel Nederland.

De belangrijkste taak van de Dierenambulance is het vervoeren van gewonde en zieke dieren naar de opvangcentra of een dierenarts. Ook dieren, die acuut in een noodsituatie dreigen te raken, worden door de Dierenambulance geholpen.

Maar daar houdt ons werk niet mee op. Wij zetten ons ook in voor:

- particulieren ritten van en naar de dierenarts of trimsalon;

- vervoeren van zwervende dieren;

- vervoeren en afleggen van overleden dieren;

- chipcontrole;

- ondersteunen van brandweer en politie.

De Dierenambulance Zuidoost Drenthe zet zich dag en nacht in om dieren in nood te helpen in de gemeenten Emmen en Coevorden. 

Van een aangereden poes tot een zwervende hond, van een buizerd met een gebroken vleugel tot een zieke egel. De afgelopen jaren konden onze vrijwilligers al duizenden dieren helpen. Elke dag komen hier weer dieren bij. Zij zijn afhankelijk van de Dierenambulance en diens onbetaalbare vrijwilligers.

Veiligheidslamp

Onze vrijwilligers verzorgen alle dieren die dat nodig hebben, vervoeren ze naar de juiste opvang op dierenarts en zorgen voor hun veiligheid.
Hoe aangenaam is het dan als er ook bedrijven zijn die aan de veiligheid van u en onze vrijwilligers denken. Bij aankoop van een zeer belangrijk onderdeel van onze dierenambulance: de veiligheidslamp, kregen wij een fantastische korting bij Dregema aan de Nijbracht in Emmen. 

Hartelijk dank bedrijf Dregema voor deze steun aan onze Dierenambulance.

 

Vacatures

Lijkt het je leuk om ook vrijwilliger te worden bij dit team? kijk dan voor de vacatures