Voor alle dieren zonder eigenaar worden geen kosten in rekening gebracht. Een melding doen is dus kosteloos.

Vind je een overleden dier in de gemeente Emmen?
Bel hiervoor Area: tel. 0900-2345555 of gemeente Emmen 140591.


Dieren zoeken soms de vreemdste plekken op, om hun jongen te werpen. Tref je een nest jonge dieren als tamme konijnen of kittens aan? Raak de dieren dan niet aan, laat ze met rust en neem contact met ons op. In overleg met jou kijken we hoe we deze dieren het beste kunnen helpen.
Dergelijke klachten kun je doorgeven bij het meldnummer 144. Afhankelijk van de melding wordt de politie, de Dierenbescherming, de Landelijke Inspectiedienst of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ingeschakeld. Om de melding zo goed mogelijk te kunnen registreren wordt je in elk geval gevraagd om gegevens door te geven over:
  • Het (de) dier(en);
  • De locatie;
  • De eigen waarneming;
  • Jezelf (anonieme meldingen worden niet in behandeling genomen).
De Dierenbescherming kan geen meldingen namens een melder doorgeven. Enkel meldingen van ooggetuigen worden in behandeling genomen.
Als er een egel in je tuin zit, hoef je niets te doen. Egels scharrelen graag door tuinen op zoek naar eten. Egels zijn nachtdieren. Zodra je een egel overdag ziet, moet je wel contact met ons opnemen. Een egel die zich overdag laat zien, is namelijk niet in orde en heeft hulp nodig.
Nee, in eerste instantie niet. Voordat onze dierenambulance ter plekke is, is de hond waarschijnlijk alweer verdwenen. Daarnaast ondervindt een dier veel stress van het opjagen, waardoor de kans op verwondingen toeneemt. Probeer de hond te vangen en neem dan contact met ons op. Betreft het een gevaarlijke situatie op een drukke weg? Neem dan voor advies contact met ons op.

Nee, in eerste instantie niet. Een goed doorvoede kat of poes is geen zwerfdier. Regelmatig worden wij voor een zogenaamd zwerfdier gebeld. Achteraf blijkt vaak dat het dier een paar huizen verderop woont en wordt de rechtmatige eigenaar nodeloos met kosten opgezadeld.

In Nederland mogen katten gewoon vrij rondlopen. Als je last hebt van een loslopende kat, adviseren wij je de eigenaar erop aan te spreken. Indien je niet weet wie de eigenaar is, kun je proberen het dier een (vlooien)bandje om te doen met een briefje waarin je vraagt of de eigenaar contact met je wil opnemen. Daarnaast kunt je eraan denken om je tuin minder toegankelijk te maken voor katten door bijvoorbeeld ruitplanten te planten.

Als een kat er goed doorvoed uitziet is het raadzaam om de kat niet te voeden. Als je (zwerf)dieren voert, zullen ze steeds bij je terugkomen

Nee, Dierenambulance Zuid-Oost Drenthe haalt niet zonder reden katten van de straat. Het zijn immers buitendieren.

Mochten wij een melding ontvangen van een kat, kunnen wij een kijkje komen nemen (mits nodig en als de kat al gevangen is). Wij voeren dan een chipcontrole uit om de eigenaar zo te achterhalen. Mocht de kat niet gechipt zijn, plaatsen wij (afhankelijk van de gezondheid/situatie van de kat) een zwerfbandje. We spreken met de melder een aantal dagen af waarin de eigenaar op deze manier kans krijgt zich te melden. Ook wordt de kat op Facebook geplaatst en aangemeld bij Amivedi.

Een zwerfbandje is een bandje, welke op twee plekken ingeknipt is. De kat komt dus niet vast te zitten; het bandje knapt los. Op dit bandje staan onze contactgegevens en het verzoek aan de eigenaar ons te bellen. 


Helaas kunnen wij je hiermee niet helpen. In Nederland zijn alle inheemse vogelsoorten beschermd. Dat betekent dat wettelijk is bepaald dat we nesten niet mogen verwijderen. Wacht tot de jonge vogels zijn uitgevlogen en verwijder daarna het nest.