Veelgestelde vragen


Algemeen

 • Ik ben niet tevreden met de manier waarop ik ben geholpen door Dierenbescherming Limburg. Bij wie kan ik dit uiten?

  Wij betreuren het als melders niet tevreden zijn over onze hulp of ons advies. We vinden het fijn als u dit bij ons meldt. Neem hiervoor contact op met onze meldkamercoördinator door te bellen naar 088 811 3510.

 • Ik heb een dood dier gevonden. Wie moet ik bellen?

  Iedere gemeente bepaalt zelf wie zij hiervoor inschakelt. Tref je een kadaver aan? Neem dan contact met ons op (088 811 3510). Of onze dierenambulance haalt het kadaver dan op óf wij brengen je in contact met de partij die dat in jouw gemeente doet.

 • Ik heb hele jonge dieren (tamme konijnen, kittens) gevonden. Wat nu?

  Dieren zoeken soms de vreemdste plekken op om hun jongen te werpen. Tref je een nest jonge dieren als tamme konijnen of kittens aan? Raak de dieren dan niet aan, laat ze met rust en neem contact met ons op. In overleg met jou kijken we hoe we deze dieren het beste kunnen helpen.

 • Ik wil een klacht doorgeven over verwaarlozing of mishandeling van een dier. Hoe doe ik dat?

  Dergelijke klachten kun je doorgeven bij het meldnummer 144. Afhankelijk van de melding wordt de politie, de Dierenbescherming, de Landelijke Inspectiedienst of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ingeschakeld. Om de melding zo goed mogelijk te kunnen registreren vragen we je om in elk geval gevraagd om gegevens door te geven over:

  • Het (de) dier(en);
  • De locatie;
  • De eigen waarneming;
  • Jezelf (anonieme meldingen worden niet in behandeling genomen).

  De Dierenbescherming kan geen meldingen namens een melder doorgeven. Enkel meldingen van ooggetuigen worden in behandeling genomen.

 • Rijden jullie voor alle wilde diersoorten, inclusief vogels, herten en wilde muizen?

  Wij rijden voor alle gewonde, inheemse dieren, of dit nu een vogel, een muis of een marter is. Wel stellen onze telefonisten een aantal vragen om een helder beeld te krijgen van de situatie. Ook geven we je informatie over om te gaan met het wilde dier totdat onze dierenambulance ter plekke is.

  Het kan dan ook zijn dat je het advies krijgt om een vogel die tegen een raam is gevlogen hersteltijd te geven. Vaak vliegt een vogel, nadat hij/zij bekomen is van de klap, na een poos weer weg. Dit heeft uiteraard onze voorkeur, een dier hoort nu eenmaal in de natuur en niet in een opvangcentrum.

 • Waarom vragen jullie melders een (wild) dier te vangen voordat de dierenambulance van de Dierenbescherming komt?

  Loslopende en/of vliegende dieren zijn vaak al weg als de dierenambulance ter plekke komt. Om tevergeefse ritten te voorkomen en vooral ter bevordering van het dierenwelzijn, vragen wij melders dieren te vangen.

  Heb je een dier gevangen, zet het dan op een rustige en niet al te lichte plek neer (het mag best een beetje donker zijn). Het stressgevoel neemt af en de overlevingskans neemt dan toe. Het opjagen van een gewond dier kan ertoe leiden dat het bezwijkt aan de stress, dat er letsel ontstaat of dat het letsel ernstiger wordt. Uiteraard bekijken we bij iedere melding of vangen wel of niet mogelijk is en of wij je hierbij kunnen helpen.

 • Wanneer is Dierenambulance Limburg bereikbaar?

  Dierenambulance Limburg is 365 dagen per jaar, 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer 088 811 3510. Bel dierenambulance Limburg voor dieren in nood.

Egel

 • Er zit een egel in mijn tuin. Wat moet ik doen?

  Als er een egel in je tuin zit, hoef je niets te doen. Egels scharrelen graag door tuinen op zoek naar eten. Egels zijn nachtdieren. Zodra je een egel overdag ziet, moet je wel contact met ons opnemen. Een egel die zich overdag laat zien, is namelijk niet in orde en heeft hulp nodig.

Hond

 • Er rent een hond over straat. Komen jullie hem vangen?

  Nee. Voordat onze dierenambulance ter plekke is, is de hond waarschijnlijk alweer verdwenen. Daarnaast ondervindt een dier veel stress van het opjagen, waardoor de kans op verwondingen toeneemt. Probeer de hond te vangen en neem dan contact met ons op. Betreft het een gevaarlijke situatie op een drukke weg? Bel dan direct de politie (0900-8844).

 • Ik heb een hond op straat gevonden. Hij/zij lijkt niet ziek of gewond. Wat moet ik doen?

  Loop, als het lukt, een rondje met de hond. Grote kans dat de eigenaar in de buurt is en op zoek is naar de hond. Is er geen teken van de eigenaar? Vang de hond dan op in een afgesloten ruimte zodat het dier niet opnieuw kan ontsnappen. Kijk of het dier een halsband met penning of adreskoker draagt. Draagt de hond die niet, dan kun je misschien bij een dierenarts in de buurt (kosteloos) laten controleren of de hond gechipt is. Is de hond dit niet, neem dan contact op met de dierenambulance in jouw regio. De hond wordt dan opgehaald en ondergebracht in het dierenasiel.

Kat

 • Een vreemde kat komt steeds mijn woning of tuin in. Ik wil dit niet. Komen jullie de kat vangen?

  Nee, in eerste instantie niet. Een goed doorvoede kat of poes is geen zwerfdier. Regelmatig worden wij voor een zogenaamd zwerfdier gebeld. Achteraf blijkt vaak dat het dier een paar huizen verderop woont en wordt de rechtmatige eigenaar nodeloos met kosten opgezadeld.

  In Nederland mogen katten gewoon vrij rondlopen. Als je last hebt van een loslopende kat, adviseren wij je de eigenaar erop aan te spreken. Indien je niet weet wie de eigenaar is, kun je proberen het dier een (vlooien)bandje om te doen met een briefje waarin je vraagt of de eigenaar contact met je wil opnemen. Daarnaast kunt je eraan denken om je tuin minder toegankelijk te maken voor katten door bijvoorbeeld ruitplanten te planten.

  Als een kat er goed doorvoed uitziet is het raadzaam om de kat niet te voeden. Als je zwerfdieren voert, zullen ze steeds bij je terugkomen.

 • Ik heb te maken met schuwe en verwilderde katten in mijn omgeving. Komen jullie die vangen?

  Nee, maar we kunnen hierbij wel een oplossing bieden. Deze katten zijn zo bang voor mensen dat ze zich niet laten benaderen en ook niet laten vangen door onze ambulancemedewerkers. Deze katten kunnen uitsluitend gevangen worden met speciale vangkooien.

  In Limburg leven duizenden van dit soort katten op straat. De Dierenbescherming pakt dit aan met de TNR-methode (Trap - Neuter - Return). Die houdt in dat verwilderde katten worden gevangen, gecastreerd danwel gesteriliseerd en weer worden vrijgelaten op de plek waar we ze vingen. Meer informatie hierover kun je hier lezen.

Marter

 • Ik heb overlast van een marter. Wat doen jullie hiertegen?

  Omdat de marter een beschermde status heeft, kunnen wij als Dierenbescherming niets doen met meldingen over overlast. Het enige dat we kunnen doen, is adviseren. Er zijn diverse producten beschikbaar die helpen om marters uit je woning of uit je auto te weren, zoals een speciale spray of een geurblokje dat een, voor marters, onaangename geur afgeeft.

  Voor meer informatie over de producten, verwijzen we je graag naar de webshop van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek.

Vogels

 • Ik heb een nest vogels in mijn tuin of op mijn balkon. Dat wil ik niet. Komen jullie ze weghalen?

  Helaas kunnen wij je hiermee niet helpen. In Nederland zijn alle inheemse vogelsoorten beschermd. Dat betekent dat wettelijk is bepaald dat we nesten niet mogen verwijderen. Wacht tot de jonge vogels zijn uitgevlogen en verwijder daarna het nest.