Hardhandige aanval verstoort zwanengezin

Het begon met hard geblaf, midden in de nacht van donderdag 5 mei op vrijdag 6 mei in Broek op Langedijk, een dijkdorp in Noord-Holland. Dat geblaf werd voor een aanstaand zwanengezin het begin van een dramatische week.

Hardhandige aanval verstoort zwanengezin

De broedende moederzwaan werd ruw van het nest gerukt door, vermoedelijk, een loslopende hond. De zwaan werd aangetroffen met een bovensnavel die er voor deel af lag, haar ondersnavel was gebroken en gescheurd. Buurtbewoners namen contact op met onze Dierenambulance Noord-Kennemerland, we gingen direct ter plekke. Onze ambulancemedewerkers schrokken van de situatie die zij aantroffen en vertrokken direct met moederzwaan naar de kliniek van dierenarts Rob van Zon, vogelarts in Utrecht. Er werden meer dan 15 hechtingen gezet in haar ondersnavel en een deel van haar bovensnavel moest geamputeerd, maar dankzij het snelle handelen van het medisch team had moederzwaan een kans om te overleven. Dat zij nog veel medische zorg nodig had was wel duidelijk. Moeder werd door onze dierenambulance naar Wildopvang Krommenie gebracht. Hier zou zij in alle rust onder intensieve begeleiding kunnen herstellen.

Moederzwaan werd aangevallen en hield daar een geruïneerde snavel aan over.
De dierenarts lijkt wonderen te hebben gericht, want tot nu toe verloopt het herstel goed.

Vader zwaan vermist

Naast de zorgen om moederzwaan, ontstonden ook zorgen over de eieren waar zij op zat te broeden. Het bleek dat vader deze rol had overgenomen en trouw de eieren warm hield. Medewerkers van Dierenambulance Noord-Kennemerland zorgden voor watervogelkorrel voor pa zodat hij het nest niet hoefde te verlaten om op zoek te gaan naar eten. Buurtbewoners hielpen de dierenambulance met de situatie in de gaten houden. Dit leek goed te gaan totdat vaderzwaan bij een volgende controle niet meer op het nest bleek te zitten. Hij leek verdwenen en de zeven eieren voelden koud aan. De eieren werden meegenomen naar Wildopvang Krommenie waar ze in een broedmachine zijn geplaatst. Hopelijk waren we er op tijd bij!

Moederzwaan verblijft voorlopig nog bij Wildopvang Krommenie, hopelijk broedt ze straks ook weer op haar eigen eieren.

Hereniging?

Na 36 uur afwezigheid keerde vaderzwaan terug naar het nest. De verwachting is dat hij hier in de buurt zal blijven en dat zou goed nieuws zijn want de verwachting is dat moederzwaan over een week tot anderhalve week voldoende is opgeknapt om weer vrijgelaten te worden. Moeder doet het namelijk ontzettend goed in Krommenie. Ze eet goed, poetst zichzelf en dat zijn hoopvolle tekenen. Moeder broedt inmiddels op twee dode eieren, twee kuikens zijn helaas overleden. Door moeder op de dode eieren te laten broeden, hopen we haar broedgang in stand te houden. Dat zou namelijk betekenen dat zij de vijf nog levende eieren zelf kan uitbroeden en dat komt de band tussen haar en de kleintjes enorm ten goede. Voor deze zwanenfamilie en het team van Wildopvang Krommenie worden de komende dagen spannend: overleven de vijf levende kuikens het? Wanneer komen ze uit het ei? Hoe zal moeder op haar kroost reageren en hoe zal de hereniging met vader verlopen? Duim je met ons mee voor een goede afloop?

Hond aan de lijn

Tenslotte vragen we hondeneigenaren opnieuw om tijdens het broedseizoen goed op te letten. Zie je een nest waarop een vogel broedt? Doe je hond aan de lijn! Loop je in een gebied waar je hond aan de lijn moet? Houd je aan de regels! Dit soort situaties kunnen voorkomen worden.