Veelgestelde vragen

Hieronder vind je antwoord op de veelgestelde vragen aan Dierenambulance Zeeland. Kun je geen antwoord vinden op jouw vraag? Mail dan naar dierenambulance.zeeland@dierenbescherming.nl

Algemeen

  • Ik wil een klacht doorgeven over verwaarlozing of mishandeling van een dier. Hoe doe ik dat?

    Dergelijke klachten kun je doorgeven bij het meldnummer 144. Afhankelijk van de melding wordt de politie, de Dierenbescherming, de Landelijke Inspectiedienst of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ingeschakeld. Om de melding zo goed mogelijk te kunnen registreren wordt je in elk geval gevraagd om gegevens door te geven over:

    • Het (de) dier(en);
    • De locatie;
    • De eigen waarneming;
    • Jezelf (anonieme meldingen worden niet in behandeling genomen).

    De Dierenbescherming kan geen meldingen namens een melder doorgeven. Enkel meldingen van ooggetuigen worden in behandeling genomen.


  • Ik heb een dood dier gevonden. Wie moet ik bellen?

    Als je een dood dier aantreft, bel dan naar je gemeente. Zij kunnen je vertellen hoe het ophalen van dode dieren in die gemeente geregeld is.

  • Ik heb heel jonge dieren (tamme konijnen, kittens) gevonden. Wat nu?

    Dieren zoeken soms de vreemdste plekken op om hun jongen te werpen. Tref je een nest jonge dieren als tamme konijnen of kittens aan? Raak de dieren dan niet aan, laat ze met rust en neem contact met ons op door te bellen naar 088 811 3510. In overleg met jou kijken we hoe we deze dieren het beste kunnen helpen.

Egel

  • Er zit een egel in mijn tuin. Wat moet ik doen?

    Als er een egel in je tuin zit, hoef je niets te doen. Egels scharrelen graag door tuinen op zoek naar eten. Egels zijn nachtdieren. Zodra je een egel overdag ziet, moet je wel contact met ons opnemen. Een egel die zich overdag laat zien, is namelijk niet in orde en heeft hulp nodig.

Hond

  • Er rent een hond over straat. Komen jullie hem vangen?

    Nee, in eerste instantie niet. Voordat onze dierenambulance ter plekke is, is de hond waarschijnlijk alweer verdwenen. Daarnaast ondervindt een dier veel stress van het opjagen, waardoor de kans op verwondingen toeneemt. Probeer de hond te vangen en neem dan contact met ons op. Betreft het een gevaarlijke situatie op een drukke weg? Bel dan direct de politie (0900-8844).

  • Ik heb een hond op straat gevonden. Hij/zij lijkt niet ziek of gewond. Wat moet ik doen?

    Indien mogelijk, loop een rondje met de hond. Grote kans dat de eigenaar in de buurt is en op zoek is naar de hond. Is er geen teken van de eigenaar? Vang de hond dan op in een afgesloten ruimte zodat het dier niet opnieuw kan ontsnappen. Kijk of het dier een halsband met penning of adreskoker draagt. Draagt de hond die niet, dan kun je wellicht bij een dierenarts in de buurt (kosteloos) laten controleren of de hond gechipt is. Is de hond dit niet, neem dan contact op met de dierenambulance in jouw regio. De hond wordt dan opgehaald en ondergebracht in het dierenasiel.

Kat

  • Een vreemde kat komt steeds mijn woning of tuin in. Ik wil dit niet. Komen jullie de kat vangen?

    Nee, in eerste instantie niet. Een goed doorvoede kat of poes is geen zwerfdier. Regelmatig worden wij voor een zogenaamd zwerfdier gebeld. Achteraf blijkt dan echter vaak dat het dier een paar huizen verderop woont en wordt de rechtmatige eigenaar nodeloos met kosten opgezadeld.

    In Nederland mogen katten gewoon vrij rondlopen. Als je last hebt van een loslopende kat, adviseren wij je de eigenaar erop aan te spreken. Indien je niet weet wie de eigenaar is, kun je proberen het dier een (vlooien)bandje om te doen met een briefje waarin je vraagt of de eigenaar contact met je wil opnemen. Daarnaast kunt je eraan denken om je tuin minder toegankelijk te maken voor katten door bijvoorbeeld ruitplanten te planten.

    Indien een kat er goed doorvoed uitziet is het raadzaam om de kat niet te voeden. Als je zwerfdieren voert, zullen ze steeds bij je terugkomen.

Marter

  • Ik heb overlast van een marter. Wat doen jullie hiertegen?

    Omdat de marter een beschermde status heeft, kunnen wij als Dierenbescherming niets doen met meldingen over overlast. Het enige dat we kunnen doen, is mensen adviseren. Er zijn diverse producten beschikbaar die helpen om marters uit je woning of uit je auto te weren, zoals een speciale spray of een geurblokje dat een, voor marters, onaangename geur afgeeft.

Vogel

  • Ik heb een nest vogels in mijn tuin of op mijn balkon. Dat wil ik niet. Komen jullie ze weghalen?

    Helaas kunnen wij je hiermee niet helpen. In Nederland zijn alle inheemse vogelsoorten beschermd. Dat betekent dat wettelijk is bepaald dat we nesten niet mogen verwijderen. Wacht tot de jonge vogels zijn uitgevlogen en verwijder daarna het nest.