Veelgestelde vragen

Algemeen

  • Als ik een melding doe, kost mij dit dan iets?


    Voor alle dieren zonder eigenaar worden geen kosten in rekening gebracht. Een melding doen is dus kosteloos.

    U kunt lid worden of eenmalig een bedrag overmaken, zie hier

  • Ik heb een dood dier gevonden. Wie moet ik bellen?

    Vind je een overleden dier in de gemeente Emmen?

    Bel hiervoor Area: tel. 0900-2345555 of gemeente Emmen 140591.

  • Ik heb heel jonge dieren (tamme konijnen, kittens) gevonden. Wat nu?

    Dieren zoeken soms de vreemdste plekken op, om hun jongen te werpen. Tref je een nest jonge dieren als tamme konijnen of kittens aan? Raak de dieren dan niet aan, laat ze met rust en neem contact met ons op. In overleg met jou kijken we hoe we deze dieren het beste kunnen helpen.

  • Ik wil een klacht doorgeven over verwaarlozing of mishandeling van een dier. Hoe doe ik dat?

    Dergelijke klachten kun je doorgeven bij het meldnummer 144. Afhankelijk van de melding wordt de politie, de Dierenbescherming, de Landelijke Inspectiedienst of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ingeschakeld. Om de melding zo goed mogelijk te kunnen registreren wordt je in elk geval gevraagd om gegevens door te geven over:

    • Het (de) dier(en);
    • De locatie;
    • De eigen waarneming;
    • Jezelf (anonieme meldingen worden niet in behandeling genomen).

    De Dierenbescherming kan geen meldingen namens een melder doorgeven. Enkel meldingen van ooggetuigen worden in behandeling genomen.

  • Overleden dieren langs de openbar weg

    Werkwijze Rijden op Dood

    De titel klinkt niet al te vrolijk, maar het is wel een belangrijk punt om te behandelen. Er lijken nogal wat misverstanden te bestaan over onze werkwijze en dat vinden wij jammer. Vandaar dit artikel, zodat het een en ander duidelijk wordt.

    De Dierenambulance Zuid-Oost Drenthe heeft afspraken over wat te doen met dode huisdieren langs de openbare weg met de gemeente Emmen. De gemeente heeft weer afspraken met Area gemaakt en het is de bedoeling dat alle partijen zich aan deze afspraken houden. Deze houden in dat men in de gemeente Emmen bij het vinden van een dood huisdier aan de openbare de gemeente belt (14 0591). De gemeente neemt dan contact op met Area en die halen het dier zo snel mogelijk op. Zij doen dan ook een chipcontrole, maken een foto en bewaren de dieren vervolgens 2 weken.

    Men kan dus ook naar Area bellen bij de vermissing van een huisdier.

    Wij respecteren de afspraak met de gemeente, maar in veel voorkomende gevallen rijden wij zelf ook op dode huisdieren. Wij doen dan een chipcontrole, maken een foto en maken melding. Wanneer het dier bij een school, op een fietsroute, op straat of bij winkels ligt, rijden wij zeker ook uit. In andere gevallen zal dat in overleg gebeuren.

    Aangezien het verboden is om langs de provinciale en nationale wegen te stoppen, mogen wij langs deze wegen geen dode dieren ophalen. Dit gebeurt volgens afspraak door Rijkswaterstaat voor de A-wegen en met de Provincie voor N-wegen. Deze hebben ook allemaal een chipapparaat en kunnen dus chipcontrole doen.

    Bij ons op het pand is een hoekje waar men in alle rust afscheid kan nemen van het overleden dier, als dat door ons is opgehaald. En mocht men hierna vragen, dan hebben wij ook afspraken met Majesta Dierencrematorium. Wij vinden het belangrijk dat men op een waardige manier afscheid kan nemen van de viervoetige levensgezel.

  • Wordt binnen de Dierenbescherming euthanasie toegepast?

    De Dierenbescherming voert geen euthanasie uit op dieren, tenzij vastgesteld wordt dat dit in het kader van dierenwelzijn, onvermijdelijk is. De Dierenbescherming beschikt over een professioneel euthanasieprotocol. In een voorkomend geval wordt nauwgezet volgens dit protocol gehandeld. Heb je vragen hieromtrent, neem dan per e-mail contact met ons op. Vermeld daarbij in ieder geval de reden van je vraag en je naam- en adresgegevens.

Duif met ring

  • Heb een duif met een ring gevonden

    Er staan op diverse plaatsen in Nederland opvanghokken voor verdwaalde postduiven. Meer hierover is te vinden op www.duivensportbond.nl.

    Als men een vermoeide duif wat voer en water heeft gegeven en de vogel weer los kan, dan kan men dit het beste doen in het open veld. Dan kan de duif wat rondcirkelen om zo de juiste richting weer te vinden. U mag ook altijd de dierenambulance hier voor bellen 088 811 3360 (optie 2)

Egel

  • Er zit een egel in m'n tuin, wat moet ik doen?

    Als er een egel in je tuin zit, hoef je niets te doen. Egels scharrelen graag door tuinen op zoek naar eten. Egels zijn nachtdieren. Zodra je een egel overdag ziet, moet je wel contact met ons opnemen. Een egel die zich overdag laat zien, is namelijk niet in orde en heeft hulp nodig.

Hond

  • Er rent een hond over straat. Komen jullie hem vangen?

    Nee, in eerste instantie niet. Voordat onze dierenambulance ter plekke is, is de hond waarschijnlijk alweer verdwenen. Daarnaast ondervindt een dier veel stress van het opjagen, waardoor de kans op verwondingen toeneemt. Probeer de hond te vangen en neem dan contact met ons op. Betreft het een gevaarlijke situatie op een drukke weg? Neem dan voor advies contact met ons op.

Kat

  • Een vreemde kat komt steeds mijn woning of tuin in. Ik wil dit niet. Komen jullie de kat vangen?

    Nee, in eerste instantie niet. Een goed doorvoede kat of poes is geen zwerfdier. Regelmatig worden wij voor een zogenaamd zwerfdier gebeld. Achteraf blijkt vaak dat het dier een paar huizen verderop woont en wordt de rechtmatige eigenaar nodeloos met kosten opgezadeld.

    In Nederland mogen katten gewoon vrij rondlopen. Als je last hebt van een loslopende kat, adviseren wij je de eigenaar erop aan te spreken. Indien je niet weet wie de eigenaar is, kun je proberen het dier een (vlooien)bandje om te doen met een briefje waarin je vraagt of de eigenaar contact met je wil opnemen. Daarnaast kunt je eraan denken om je tuin minder toegankelijk te maken voor katten door bijvoorbeeld ruitplanten te planten.

    Als een kat er goed doorvoed uitziet is het raadzaam om de kat niet te voeden. Als je (zwerf)dieren voert, zullen ze steeds bij je terugkomen

  • Hoe werkt een zwerfbandje?

    Bij een melding van een 'zwerfkat' kan het zo zijn dat deze kat wel een thuis heeft, maar dat de melder daar niet van op de hoogte is. Bij een dergelijke kat doen we een 'zwerfbandje' om. Hierop staat het verzoek aan de eigenaar om contact met ons op te nemen, als de kat thuis is gekomen.

    Een zwerfbandje is een plastic halsbandje waar op geschreven staat of de eigenaar ons wil bellen, zodra hij/zij dit bandje om de nek van zijn kat ziet zitten. Katers en ook poezen willen nog wel eens een uitstapje maken. Niet eentje van een uurtje of zo, maar soms wel van een paar dagen of weken. En soms schrikken ze ergens van, gaan ze aan de haal en verdwalen vervolgens. Het kan iedere kat overkomen.

    Meestal komen ze dan toch wel weer in de bewoonde wereld en gaan ze op zoek naar eten. Thuis kregen ze dat als ze bijvoorbeeld bij de deur gingen miauwen, dus wie weet werkt dat bij elke keukendeur. En dan staat er een hongerige vreemde kat bij je op de stoep. Wat doe je dan?

    Dan probeer je de kat even binnen te houden, of in een schuurtje, een kattenbench of zelfs een doos en je belt de Dierenambulance met het verzoek om te komen checken of de kat gechipt is. Als dit het geval is, is het probleem snel opgelost en kan de kat weer naar de eigenaar gebracht worden. Echter, heel veel katten zijn nog niet gechipt.

    In dat geval kunnen wij een zwerfbandje om doen. Dat doen we bij (jong-)volwassen katten die gezond zijn. Dan wordt die kat met bandje buiten gezet en de melder (en liefst de buren ook) wordt gevraagd het dier niet meer te voeren, niet meer aan te halen en niet binnen te laten. Dit in de hoop dat het dan naar huis gaat (indien mogelijk). Weet de kat niet meer waar die woont, dan blijft hij/zij waarschijnlijk wel in de buurt. Na een week bellen wij de melder of de kat nog steeds in de buurt rond loopt. Als dat het geval is, komen we het dier ophalen en mag het naar de dierenopvang. Daar blijft het nog een tijdje zitten indien er toch nog een eigenaar komt, die op zoek naar zijn kat is.

    We hopen dat onze werkwijze op deze manier iets duidelijker wordt en vooral ook opdat we op deze manier uw hulp krijgen bij het weer thuis brengen van een (zwerf-)kat.

  • Nemen jullie zomaar katten mee?

    Nee, Dierenambulance Zuid-Oost Drenthe haalt niet zonder reden katten van de straat. Het zijn immers buitendieren.

    Mochten wij een melding ontvangen van een kat, kunnen wij een kijkje komen nemen (mits nodig en als de kat al gevangen is). Wij voeren dan een chipcontrole uit om de eigenaar zo te achterhalen. Mocht de kat niet gechipt zijn, plaatsen wij (afhankelijk van de gezondheid/situatie van de kat) een zwerfbandje. We spreken met de melder een aantal dagen af waarin de eigenaar op deze manier kans krijgt zich te melden. Ook wordt de kat op Facebook geplaatst en aangemeld bij Amivedi.

    Een zwerfbandje is een bandje, welke op twee plekken ingeknipt is. De kat komt dus niet vast te zitten; het bandje knapt los. Op dit bandje staan onze contactgegevens en het verzoek aan de eigenaar ons te bellen.

Vogel

  • Ik heb een nest vogels in mijn tuin of op mijn balkon. Dat wil ik niet. Komen jullie ze weghalen?

    Helaas kunnen wij je hiermee niet helpen. In Nederland zijn alle inheemse vogelsoorten beschermd. Dat betekent dat wettelijk is bepaald dat we nesten niet mogen verwijderen. Wacht tot de jonge vogels zijn uitgevlogen en verwijder daarna het nest.