Vrijwilliger worden bij de dierenambulance

Wil jij echt verschil maken voor dieren in nood? Bij onze dierenambulances zoeken we vrijwilligers.

Een dierenambulance op de weg

Video: Een dag bij de dierenambulance

Accepteer marketing cookies om deze video te zien

Klik hier om cookie voorkeuren aan te passen

Het ene moment breng je een verloren hond thuis bij een dankbare baas, het volgende help je een zwaan die gewond is geraakt. Geen dag is hetzelfde, maar zinvol is je werk altijd.

Lees op deze pagina meer over het werk bij de dierenambulances.

Wat doet de dierenambulance?

Jaarlijks redden de dierenambulances duizenden dieren. Dat zijn huisdieren zoals honden en katten, maar ook dieren in het wild zoals egels, vogels en hazen. Wilde dieren sterken aan in de wildopvang en worden daarna teruggeplaatst in de natuur. Van huisdieren proberen we de eigenaar te vinden. Lukt dat niet? Dan zoekt het dierenasiel een nieuw baasje voor ze.

Een dag op de dierenambulance

Hoe ziet een dienst bij de dierenambulance eruit? Zie hieronder een voorbeeld van één van onze locaties. (De exacte tijden van roosters kunnen per locatie verschillen).

  • DA De Meren 1 3000px
    13.30 - Start van de dienst

    We bespreken de bijzonderheden van die dag met de ochtendploeg.

  • DB Enschede 1
    13.45 - Op naar een gewonde duif

    Een gewonde duif is door de melder al veilig in een doosje gezet. We halen het dier op en brengen deze naar de vogelopvang voor verdere verzorging.

  • DA MN 12
    14.25 - Melding van een overleden kat

    Er is een overleden kat aangetroffen in een achtertuin van de melder. Helaas is er geen chip te vinden, we nemen het dier mee en vermelden de beschrijving op MijnDierIsZoek in de hoop dat de eigenaar alsnog gevonden wordt en afscheid kan nemen.

  • DB Spijkenisse 16
    15.55 - Voorbijgangers vinden een hond

    Er is een hond gevonden in het park. We gaan naar de melder en controleren de chip, gelukkig is deze goed geregistreerd! We brengen de hond naar zijn dolblije eigenaar terug.

  • Vogel nestje
    16.30 - Iemand belt over een vogelnestje

    Een melding over een nestje vogels dat uit de boom is gevallen. Aangekomen op het adres zien we dat het nestje met geen mogelijkheid terug is te plaatsen en er geen veilig alternatief is. We nemen het nestje mee en brengen het naar de vogelopvang.

  • Dierenambulance ZHZ Nancy 1
    17.50 - Overdracht

    De dienst zit er bijna op en de bemanning voor de avond is aanwezig voor de overdracht. We handelen de administratie af en maken de auto en werkruimte schoon.

  • DBDA Assen 24
    18:00 - Einde dienst

    Moe maar voldaan naar huis.

1/7
Artikel dierenambulance
Meer lezen over het werk op de dierenambulance? Lees het in DIER

Wie zijn de vrijwilligers bij de dierenambulance?

Het werk op de dierenambulances wordt gedaan door vrijwilligers: stuk voor stuk mensen met een groot hart voor dieren. Zij maken hét verschil. Ze zijn de motor waarop onze dierenambulances draaien en het visitekaartje van onze organisatie. Voor hen is geen dag hetzelfde. Het werk op de dierenambulance is uitdagend en afwisselend.

Wil jij ook werken bij de dierenambulance?

Er zijn verschillende functies

  • De chauffeur bestuurt de dierenambulance en rijdt samen met de bijrijder naar dieren in nood.
  • De bijrijder zit samen met de chauffeur in de auto. Chauffeur en bijrijder helpen elkaar bij het redden en vervoeren van dieren. Een bijrijder hoeft niet per se een rijbewijs te hebben, maar het is natuurlijk wel handig.
  • De vervoersvrijwilliger zit niet op de dierenambulance, maar brengt dieren van de ene naar de andere locatie, bijvoorbeeld naar een wildopvang. Zo'n wildopvang ligt vaak op afstand. Het kost de dierenambulance te veel tijd om zelf op en neer te rijden. Een vervoersvrijwilliger biedt uitkomst.

Ontmoet je collega's

Werken bij de dierenambulance is niet alleen dankbaar werk, maar ook erg gezellig dankzij de leuke en betrokken collega's. Maak vast kennis!

  • Meldkamer almere Annemijn foto Iris 5
    Op de meldkamer

    “Mensen die de landelijke meldkamer van de Dierenbescherming bellen hebben een hart voor dieren. Het is fijn om dieren, maar ook deze bellers te kunnen helpen."

    Centralist Landelijke Meldkamer - Annemijn Oversier

  • DA Maasland 3
    Bij de dierenambulance Maasland

    "Soms hoef je maar een kleine ingreep te doen om voor een dier een groot verschil te maken."

    Aïsha Bruurmijn - 17 jaar – vrijwilliger Dierenambulance Maasland

  • DBCA Johan 1 3000px
    Bij Dierenambulance de Heuvelrug

    "Als vogels te jong, gewond, ziek, verzwakt of doorweekt zijn neem ik ze mee."

    Johan Vulpen - Medewerker Dierenambulance de Heuvelrug

  • Egelopvang Papendrecht 7 3000px
    Bij de wildopvang

    "Ten eerste vind ik het leuk om met dieren te werken en ervoor te zorgen, en ten tweede zijn alle collega’s waarmee ik werk zo gemotiveerd, leuk en lief! Dit is echt een topplek om voor te werken.”

    Marco Knauff – Medewerker Egelopvang Papendrecht

  • Vrijwilligers DB 3 1840 x 1035 px
    Meer collega's

    Elke dag staan door het hele land duizenden Dierenbeschermers klaar om dieren in nood te redden, op te vangen en te beschermen. Om deze zorg te blijven geven, ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

1/6

Ben jij enthousiast geworden? Maar weet je niet zeker of het werk op de dierenambulance bij je past? Neem dan contact op met een locatie in de buurt. We bespreken graag de mogelijkheden met je!

Neem contact op

Of kijk bij de vacatures

Voor werken bij de dierenambulance

De dierenambulances zijn van onschatbare waarde voor de hulp aan dieren. Bemand door vrijwilligers helpen en vervoeren zij jaarlijks duizenden dieren: honden en katten, maar ook kleine in het wild levende dieren zoals vogels en egels.

Naar de vacatures Neem contact op

Veelgestelde vragen

Kan ik dit werk wel? Hoe vaak moet ik beschikbaar zijn? Misschien twijfel je nog of het werk op de dierenambulance iets voor je is. Je kan altijd contact opnemen om dat met ons te bespreken. Of kijk of je vraag hieronder erbij staat.