< Terug naar overzicht

FEIT OF FABEL? Kat kan niet zelf uit een boom komen.

Lokaal

1 mei 2019

Kat in boom
Ieder jaar opnieuw worden wij en de brandweer gebeld over meldingen van katten die in een boom zitten en er niet meer uit (lijken te) kunnen. Ook horen we op die momenten onder de omstanders steeds opnieuw de discussie losbarsten of de kat nu wel of niet zelf naar beneden kan klimmen. Hoe zit het nu werkelijk?

Ieder jaar opnieuw worden wij en de brandweer gebeld over meldingen van katten die in een boom zitten en er niet meer uit (lijken te) kunnen. Ook horen we op die momenten onder de omstanders steeds opnieuw de discussie losbarsten of de kat nu wel of niet zelf naar beneden kan klimmen.

Hoe zit het nu werkelijk?

Het is voor katten heel eenvoudig om ergens in te klimmen. Met behulp van hun nagels kunnen zij eenvoudig grip krijgen en zich omhoog ‘lanceren’. De bouw van de kat is er alleen niet op gemaakt om, zoals bijvoorbeeld een eekhoorn, ondersteboven weer naar beneden te klimmen. Ook is het voor katten een erg onnatuurlijke beweging om zich weer achterwaarts naar beneden te bewegen. In plaats daarvan zijn katten zo gebouwd, dat ze kunnen springen om weer beneden te kunnen komen. Vaak is de plek in de boom alleen zo hoog dat de kat niet kan springen, omdat de kans op letsel dan te groot is.

Katten zijn over het algemeen slim genoeg om een ‘overwogen besluit’ te nemen. Oftewel; voordat ze besluiten ergens op of in te klimmen, zullen ze zich automatisch ook bedacht hebben of ze hier zelf weer af of uit kunnen komen. Veel katten klimmen echter impulsief in bomen omdat zij een vogel proberen te vangen of omdat ze zijn geschrokken van iets (bijvoorbeeld een hond). Op deze momenten is het prooigedrag of de angst zo groot, dat de kat geen tijd neemt om de situatie eerst in te schatten. Het komt zo dus voor dat zij zich vervolgens op een plek bevinden, maar niet gemakkelijk een oplossing kunnen bedenken om hier weer vandaan te komen.

Ook binnen de kattenwereld is er een groot verschil in karakter en intelligentie te vinden. Zo hebben sommige katten zoveel ‘ervaring’ opgedaan dat zij gemakkelijk zelf weer uit een boom kunnen komen. Andere katten lukt het, ook al is het de eerste keer dat hen dit overkomt, om zelf tot inzicht te komen hoe ze zich veilig naar beneden kunnen manoeuvreren. Er zijn echter ook katten die geen oplossing kunnen verzinnen of die zich in zo’n lastige situatie hebben gebracht dat het voor hen fysiek onmogelijk is om naar beneden te komen. Dat laatste is vooral het geval bij dikke (gladde) bomen. Een kat heeft dan simpelweg onvoldoende grip om zich vast te houden. Bij het klimmen had de kat dan nog de snelheid om de zwaartekracht te weerstaan en dus minder grip nodig, maar om diezelfde zwaartekracht te kunnen weerstaan om niet te snel naar beneden te gaan is een goede houvast nodig.

Wat kun je het beste doen?
Wanneer je een kat in een boom ziet zitten zijn er een aantal dingen die wij adviseren:

  • Zorg dat de kat tot rust kan komen; wanneer er te veel prikkels zijn, kan de kat zich niet goed concentreren op de situatie en duurt het langer tot deze een oplossing heeft bedacht. Teveel mensen of andere dieren in de omgeving, kunnen ook maken dat de kat niet naar beneden ‘durft’.
  • Wacht één nacht af; ’s nachts zijn er over het algemeen veel minder prikkels en is het (vooral in de zomer) koeler. Dat biedt de kat de tijd om de situatie in te schatten en de mogelijkheid om inspanning te leveren, zonder snel oververhit te raken.
  • Wacht niet langer dan 24 uur af; katten die in een boom zitten, lopen een groot risico om uitgedroogd te raken. Hierdoor verzwakken ze en bestaat de kans dat zij hun grip op de tak verliezen en naar beneden vallen. Zo komen ze uiteindelijk wel uit de boom, maar is de kans groot dat ze zichzelf verwonden.
  • De kat zit langer dan 24 uur in een boom; je kunt contact opnemen met de brandweer, maar ook zijn er meerdere boomklimmers actief, die niet te beroerd zijn om een kat in nood hulp te bieden.