< Terug naar overzicht

Het socialiseren van je kitten

7 juli 2017

Als we het hebben over de socialisatie van een kitten bedoelen we ‘het laten wennen’ aan bijvoorbeeld menselijk gezelschap, andere dieren, apparaten of bepaalde activiteiten en handelingen. Door hier vroeg mee te beginnen, vergroot je de slagingskans hiervan, wat op lange termijn voordelen oplevert.

Als we het hebben over de socialisatie van een kitten bedoelen we ‘het laten wennen’ aan bijvoorbeeld menselijk gezelschap, andere dieren, apparaten of bepaalde activiteiten en handelingen. Door hier vroeg mee te beginnen, vergroot je de slagingskans hiervan, wat op lange termijn voordelen oplevert. De beste leeftijd om hiermee aan de gang te gaan is als het kitten de leeftijd van twee tot 16 weken heeft.

Het is wenselijk om je kitten aan de volgende zaken te laten wennen;

  • Menselijk contact; Laat je kitten wennen aan het geaaid en opgepakt worden. Zorg ervoor dat dit zachtjes gebeurt en dat je met gemak je kitten van top tot teen kunt onderzoeken.
  • Harde geluiden; Om stress en schrikreacties op latere leeftijd te voorkomen, is het raadzaam een kitten al vroeg te laten wennen aan bijvoorbeeld het geluid van een stofzuiger, deurbel, föhn, televisie of telefoon.
  • Andere dieren; Laat je kitten (onder toezicht) kennismaken met andere huisdieren zoals bijvoorbeeld honden, katten of konijnen. Alleen doekjes met de geuren van deze dieren is in het begin al voldoende.
  • Reiskoffer, autoritjes; Laat je kitten wennen aan zijn reiskoffertje door deze standaard in de woonkamer te laten staan met een lekker dekentje o.i.d. om worstelingen in de toekomst te voorkomen. Ook is het handig om je kitten kennis te laten maken met het autorijden zodat je het, wanneer het nodig is, stressvrij kunt vervoeren.

Knuffelen

Aaien en knuffelen dragen bij aan het versterken van de band tussen jou en je kitten. De meeste kittens vinden het fijn om vastgehouden en geaaid te worden. Als je ze echter té stevig vasthoudt, kan er een paniekreactie ontstaan en zal het kitten zich proberen los te worstelen.

Oefen dagelijks met het op schoot nemen van het kitten en deze zachtjes te aaien en te kroelen. Wees zachtaardig met je aanrakingen en stemgebruik.

Jonge kinderen
In het contact met het kitten is het aan te raden om jonge kinderen aan te leren hoe zij een kitten het beste kunnen vasthouden en benaderen.

Leer kinderen dat het beter is om met een hengeltje of verenstokje te spelen met de kat, dan met de handjes. Een kitten heeft hele scherpe nageltjes en tandjes en met een “speeltje op afstand” zal een kitten niet makkelijk bij de handjes kunnen komen.

Kinderen zijn zich vaak niet bewust van de kracht waarmee zij een kitten vastpakken. Het is dan ook beter om hen eerst het kitten voorzichtig te laten aaien en kriebelen, achter de oren. Een kitten kan angstig en agressief gedrag ontwikkelen als het grof en onvoorzichtig wordt behandeld (Bijvoorbeeld; hardhandig aanpakken, knijpen, staart trekken.) Dit wil je uiteraard voorkomen.

Leer kinderen aan, dat als het kitten ligt te slapen, zij deze met rust laten. Vergeet niet; een kitten is geen speelgoed!