< Terug naar overzicht

Hond na weken zwerven, eindelijk gevangen!

Lokaal

14 december 2019

Veel mensen hebben zich het lot van een herdershond die wekenlang in Breda heeft rondgezworven, aangetrokken. Onze opvang en andere instanties werden telefonisch, per mail en via social media overspoeld met (zicht)meldingen over de hond. Velen, waaronder medewerkers van onze Dierenambulance, hebben tussendoor tevergeefs een poging gewaagd de hond te vangen. Zaterdag 14 december was het dan eindelijk zover!!!

Wekenlang zijn allerlei mensen en organisaties nauw betrokken geweest bij het welzijn van een rondzwervende herdershond in Breda. Ongeveer zes weken geleden kwamen de eerste meldingen binnen van de hond die verloren rondliep bij het Mastbos. Verschillende pogingen om het dier daar te benaderen/vangen liepen helaas echter steeds op niets uit. Dankzij zichtmeldingen van betrokken bewoners (die veelal gedeeld werden onder verschillende dierorganisaties), werd duidelijk dat de hond uiteindelijk het bosrijke gebied had verlaten voor de bebouwde kom. Zo kwamen er in de weken daarna regelmatig meldingen binnen vanuit de wijk het Ginneken, buurt Steenakker en uiteindelijk wijk de Haagse Beemden. Steeds opnieuw was de hond echter verdwenen zodra medewerkers van betrokken instanties ter plaatse kwamen.
Hond zwervend op straat
Zaterdag 14 december was het eindelijk zover. Michelle was bezig met een ochtendwandeling samen met haar eigen hond en besloot een kijkje te gaan nemen op het bedrijventerrein nabij station Prinsenbeek (dezelfde omgeving waar een dag eerder ook zichtmeldingen waren binnen gekomen). Hoewel ze al snel pootafdrukken aantrof die mogelijk van de zwervende hond konden zijn, was de hond zelf nergens te vinden. Michelle was dan ook alweer op de weg terug toen zij plots alsnog deze arme stakker tevergeefs enkele pogingen zag doen om een ekster te vangen. Ze wist hem te volgen tot een parkeerterrein en hoewel toenadering er toe leidde dat de hond steeds wegliep, blijf hij wel steeds op deze locatie rondhangen. Hierop schakelde Michelle de hulp in van haar vriend (een medewerker van onze opvang) die, gewapend met een grote pot hondenkoekjes ter plaatse kwam. Er was even de angst voor weer een zoveelste mislukte vangpoging toen plots de hond langere tijd uit het zicht verdween. Met dank aan de speurneus van hun eigen hond, werd de zwerver echter weer gevonden waarna een waar charmeoffensief werd ingezet.
Michelle & Hond

De hondenkoekjes bleken erg in de smaak te vallen bij de inmiddels flink vermagerde zwerver. Angst maakte dan ook steeds meer plaats voor nieuwsgierigheid naar die aardige dame die ze voor hem op de grond strooide. Aanraken en/of aanlijnen bleek echter nog geen optie, waardoor gekozen werd voor een aanvullende aanpak. Terwijl Michelle haar vernieuwde vriendschap verdere diepgang bleef geven, vertrok haar vriend naar onze opvang om daar een zogenaamde vangkooi te halen. Deze kooi werd vervolgens in de buurt van Michelle en hond gezet en gevuld met heerlijk ruikende hondenlekkernijen. Desondanks liet deze kooi allereerst best wel een angstaanjagende indruk achter op de hond. Met veel geduld, een geruststellende stem en vrijwel de gehele inhoud van de pot met koekjes, wist Michelle (zo’n twee uur na het begin van de kennismaking) de hond te overtuigen om de kooi te betreden.
Hond in vangkooi
De schrik van het plots achter zich sluiten van de kooi was gelukkig maar van zeer korte duur, want de lekkernijen werden snel verorberd. Vervolgens leek ook het laatste beetje angst plaats te maken voor de nog steeds groeiende interesse in zijn vangers. Naast hun eigen hond, werden Michelle en haar vriend namelijk ook getrakteerd op voorzichtig gesnuffel en gelik.
Toen de hond zich volledig leek te hebben overgegeven aan de situatie en comfortabel ging liggen in de kooi, begon de reis naar onze opvang. Daar werd een hok voor hem ingericht en hebben we voor de zekerheid nog wat extra hekwerk geplaatst om eventuele ontsnappingspogingen tot een minimum te beperken.
Hond in kennel DOC Breda
Wij willen iedereen die zich het lot van deze hond heeft aangetrokken en/of pogingen heeft gewaagd deze te vangen hartelijk bedanken voor hun hulp. Deze gezamenlijk inzet heeft er uiteindelijk toe geleid dat ook deze heer de feestdagen veilig en warm binnen door kan brengen.