< Terug naar overzicht

Voeding voor kittens

29 juni 2017

Kittenvoeding draagt bij aan een gezonde groei en ontwikkeling van jouw kleintje. Met het juiste voer ben je er zeker van dat jouw kitten geen belangrijke voedingswaardes mist, een gezonde glanzende vacht heeft, compacte stevige ontlasting en ook nog eens lekker in zijn velletje zit. Waak ervoor dat je kitten niet te veel eet en zo te dik wordt, zodat de gezondheidsklachten die hieruit voort kunnen komen, kan voorkomen.

Eigenschappen van kwalitatief uitstekend voer;

 • Bevat kwaliteitsingrediënten met een hoog verteerbaarheidsgehalte.
 • Heeft een vaste samenstelling van ingrediënten en voedingswaarden (goedkoper voer kan hierin variëren.)
 • Is smakelijk voor je kat.
 • Bevat de juiste verhoudingen van voedingsstoffen.
 • Voldoet aan de energiebehoefte van een snelgroeiend kitten.


Wat kan er gebeuren als ik mijn kitten voeding van mindere kwaliteit geef?

 • Kwaliteit van de vacht verslechtert (dof, veel verharing.)
 • Afwijkende ontlasting (papperig, veel stank.)
 • Afwijkend gedrag omdat het dier minder goed in zijn vel zit.


Hoe vaak geef ik mijn kitten te eten?

 • In de leeftijd van 8 tot 12 weken geef je een kitten 4 keer per dag te eten.
 • In de leeftijd van 12 tot 24 weken geef je 3 keer per dag eten.
 • Vanaf 24 weken kunt je jouw katje twee keer per dag te eten geven.

Kijk altijd op de verpakking van de voeding welke hoeveelheid gewenst is om te geven en geef dit verdeeld over de dag. De geadviseerde hoeveelheid kan per voedingstype of -merk verschillen. Let hierop bij het overschakelen naar een andere voeding en zorg dat dit geleidelijk gebeurt om ontlastingsproblemen te voorkomen.

In het asiel kiezen wij ervoor om ad libitum te voeren (D.w.z. als het voer vrij naar keuze beschikbaar is, zonder beperking in de hoeveelheid.) De reden hiervoor is dat wij het natuurlijke gedrag van de kat willen bevorderen. Wij merken dat als katten slechts beperkt voer krijgen, zij eerder neigen naar voedsel frustraties of juist constante honger hebben, waardoor ze het voer in één keer op schrokken en zo overgewicht ontwikkelen.

Waarom is het beste voer altijd duurder?

Voer van hoge kwaliteit is beter verteerbaar en hoogwaardiger van samenstelling waardoor er minder van gegeven hoeft te worden. Bovendien is de kans op medische aandoeningen en vanzelfsprekend dus ook medische kosten kleiner (denk hierbij aan; gebitsproblemen, problemen met het urinestelsel of overgewicht.)


Wanneer mag ik overstappen van kittenvoeding naar voeding voor volwassen katten?

Als je kitten de leeftijd van één jaar heeft bereikt, kun je overschakelen naar voeding voor volwassen katten. Doe dit geleidelijk aan door een tijdje beide voersoorten te mengen in plaats van in één keer van het ene naar het andere voer te veranderen.