Asielhonden Doornakker gaan dagje op pad

Afgelopen weekend was het dan weer zover; het jaarlijkse Re-Trail Dogs speurweekend, een jaarlijks hoogtepunt voor onze honden.

Asielhonden Doornakker gaan dagje op pad

Dit unieke concept is ontwikkeld door stichting Re-Trail Dogs, voor herplaatsers die wel wat extra’s kunnen gebruiken. Door het werken met neus en hoofd kunnen de honden hun (soms overmatige) energie kwijt en het brengt de stress omlaag. Bovendien geeft het de honden zelfvertrouwen doordat ze verrassend snel prachtige resultaten boeken.

Dit jaar waren Harm, Zip en Harrie van Dierenopvangcentrum De Doornakker de bofkonten die mochten speuren. In de aanloop naar het weekend zijn alle voorbereidingen getroffen; aanmeten van tuigjes, speurlijnen opgetrommeld en even checken of ze überhaupt wel in de auto willen. Gelukkig was dit alles geen probleem voor onze kanjers en afgelopen zondag was het dan zover! Om 07:15 uur nog even uitlaten en hops de auto in, op naar het Drenthse Ruinerwold.

Harrie en Zip hadden wel zin in een dagje uitStichting Re-Trail Dogs geeft asielhonden een geweldig dagje uit

Een spannende dag voor Harrie, Zip en Harm


Voor de honden was het een spannende dag; ze hadden naar ons weten nog nooit eerder gespeurd (op mensen) dus we waren erg benieuwd hoe ze dit zouden oppakken. Labrador Harrie mocht het spits afbijten en alsof hij nooit anders gedaan had werkte hij in sneltreinvaart het spoor uit tot hij bij sporenloopster Samantha zijn beloning in ontvangst mocht nemen. Collega labrador Zip is een jaartje ouder en nam de tijd om eerst eens rustig na te denken. Zip doet niet aan onbezonnen werk, bedachtzaam is het codewoord en zo kom je er tenslotte ook!
Harm had nogal een strijd in zijn koppie. Hij snapte goed wat de bedoeling was maar ja… die konijnen en reeën zijn ook enorm interessant. Hij ging recht op zijn doel af maar ondertussen wees hij met zijn neus even aan in welke richting we al die andere beestjes konden vinden.

Harm bleek een echte speurneus


Na anderhalf uur waren ze alle drie bekaf en gingen onze medewerkers weer richting de auto voor een korte pauze. Onderweg kwamen we een ondiepe sloot tegen en dat was natuurlijk de kers op de taart voor Harrie en Zip! Zonder enige twijfel doken ze erin en hadden niet echt de intentie om er nog uit te komen. Harm stond wat te twijfelen langs de kant, het zag er toch wel erg leuk uit. Voorzichtig ging hij het water in maar toen hij merkte dat hij er nat van werd maakte hij snel rechtsomkeert. Harm doet niet mee aan die gekkigheid. Inmiddels was het dan toch echt tijd voor een middagdutje! Onze medewerkers werden ondertussen verwend met een perfect verzorgde lunch en heerlijk huisgemaakte soep.

Negen asielhonden beleven de dag van hun leven


Na de lunch was het tijd voor de tweede speursessie. Vol enthousiasme verschenen onze mannen weer aan de start en deden net of ze nog niet moe waren. Het is zo prachtig om de honden te zien werken, om ze zelf na te zien denken en de lol die ze erin hebben is onbeschrijfelijk mooi. We zijn Re-Trail Dogs dan ook enorm dankbaar voor de kans om hier onderdeel van te mogen zijn. In totaal deden er 9 asielhonden mee van verschillende asielen, stuk voor stuk met hun eigen verhaal en rugzakje. Door de aanpak van de professionele instructeurs en de aandacht voor elkaar is er geen onvertogen woord gevallen tussen de honden. Dat maakt het extra mooi en zonder twijfel voor herhaling vatbaar. Een bijzonder en hartverwarmend detail is nog dat dit geheel kosteloos georganiseerd wordt door Re-Trail Dogs.

Op Harrie, Zip en Harm had de sloot een enorme aantrekkingskracht


Om 16:00 uur was de koek toch echt op en mochten de honden gaan genieten van hun welverdiende rust. Uiteraard moest de sloot ook nog even bezocht worden dus moe, voldaan en doorweekt konden we weer op weg naar Eindhoven. Heel vreemd maar we hebben ze niet meer gehoord, er kon nog geen wenkbrauw meer bewogen worden. Terug in de opvang stond er een lekkere bak brokken klaar en een warme mand. Nog een aai over de bol en de dag zat er dan toch echt op.

We willen alle kanjers van Re-Trail Dogs bedanken voor het mogelijk maken van wederom een geweldige dag, tot volgend jaar! Draag jij deze stichting ook een warm hart toe? Donaties om hun werk voort te kunnen zetten zijn altijd welkom!