Dropje kroop door het oog van de naald

Dropje kwam graatmager en onder de vlooien bij Dierenopvangcentrum de Doornakker binnen. De kleine 'zwerfkat' was op sterven na dood: hij was onderkoeld, apathisch, had een snotneus, waterige ogen en zijn derde ooglid was zichtbaar.

Dropje kroop door het oog van de naald

Dierverzorgers vermoedden dat hij feitelijk wild was, maar vanwege zijn algeheel zwakke staat en omdat hij al langere tijd niet had gegeten, was de enige manier waarop hij zich nog kon verweren een zwak blazen.

Brandwonden, dwangvoeren en diarree

Op Dropjes voetzolen zaten een soort brandwonden. Van het linker voorpootje was het velletje helemaal afgegaan, rechts gebeurde later hetzelfde. Kundig werden zijn pootjes ingewreven met zalf. Omdat hij niet zelfstandig at, viel hij alleen maar af en moest hij gedwangvoerd worden. Daarvan raakte hij weer aan de diarree. Het ging slecht met Dropje en hij leek het niet te halen. De kleine kater lag continu op kruiken omdat hij door zijn ondergewicht zijn warmte zelf niet vast kon houden. Ondanks de speciale voeding die hij voor zijn gevoelige maag en darmstelsel kreeg en verschillende supplementen om zijn weerstand te verbeteren, ontwikkelde Dropje niesziekte, waarvoor hij oogzalf en antibiotica kreeg.

Op Dropjes voetzolen zaten een soort brandwonden. Van het linker voorpootje was het velletje helemaal afgegaan, rechts gebeurde later hetzelfde.

Door het oog van de naald

Op een gegeven moment ging het zo slecht met Dropje dat zijn verzorgers dachten dat hij de avond niet zou halen. Zelfs dwangvoeren lukte niet meer. Hij was koud en verkouden, kon zijn temperatuur nog steeds niet regelen en de diarree stopte maar niet. Kristel van De Doornakker (die Paraveterinair dierenartsassistente is) nam het katje, met een hele berg aan medicatie mee naar huis. Hij werd in een mandje op een kruik gelegd, in zachte dekens gewikkeld, onder toeziend oog van een wakende teddybeer. Kristel sprak hem moed in, streelde zijn kopje en was de hele tijd met hem bezig.

Die nacht ging er een knop om bij Dropje. Hij verraste iedereen door in één keer een heel bakje voer leeg te eten! De volgende dag kreeg hij bij de dierenarts een onderhuids infuus met vocht en glucose om uitdroging tegen te gaan. Ook kreeg hij injecties tegen misselijkheid, buikpijn en om zijn eetlust te stimuleren.

“Dropje ging met medewerker Kristel mee naar huis. Die nacht ging er een knop bij hem om. Hij verraste iedereen door in één keer een heel bakje voer leeg te eten!“

-

Dropje krijgt natvoer aangelengd met water uit een pipet.

Bergopwaarts

Vanaf dat moment ging het echt de goede kant op. Dropje at goed en zelfstandig. Dwangvoeren hoefde niet meer en de diarree was eindelijk verleden tijd. Hij was ontzettend lief, genoot van de vele knuffels en lag het liefst de hele dag bovenop zijn verzorgers, of luid spinnend in hun nek. Wat een verschil met hoe hij binnenkwam! Van het schuwe 'zwervertje' was geen spoor meer te bekennen. Dropje kreeg poeder om zijn ontlasting vaster te krijgen. Van vlees aangelengd met water ging hij naar alleen vlees, naar kleine brokjes en zo bouwde hij het langzaam op. Zijn verkoudheid verdween en hij werd fitter en zwaarder. Zijn duidelijk voelbare ruggengraat maakte plaats voor wat knuffelvet.

Van apatische kitten naar drukteschopper

Hoewel hij een heel stuk is opgeknapt, raakte Dropje een paar weken geleden weer verkouden. Met antibitocia en oogzalf zijn de klachten bestreden en gisteren heeft hij zijn eerste enting gehad. In zijn zwarte vacht zijn allemaal witte haartjes verschenen, waarschijnlijk doordat hij erg ziek is geweest en haren heeft aangemaakt zonder pigment. Hij had de weinige energie die er beschikbaar was dan ook hard nodig om beter te worden.

Inmiddels is Dropje van apatische kitten die bang is voor alles, verworden tot een echte drukteschopper. Hij rent, klimt en speelt door het hele huis en zoekt (waar hij eerst zo bang was dat hij alles liet lopen als hij ze zag) zelfs contact met Kristels eigen katten. Een hele verbetering, en hoewel hij nog wel bang is voor vreemde/nieuwe dingen heeft Dropje zo'n enorme groei doorgemaakt! Zijn verzorgers zijn ontzettend trots op hem.

Voor het eerst liggen Dropje en één van zijn huisgenoten écht samen op de bank.

Bijna klaar voor adoptie

Dropje is enorm aanhankelijk en bijna klaar voor adoptie. 's Nachts slaapt hij het liefst tussen zijn verzorgers in, dicht tegen ze aan, om 's ochtends - als het zijns inziens tijd is voor het ontbijt - in hun tenen te kunnen bijten. De jonge kater is flink aan het wisselen en bijtspelletjes zijn op het moment extra in trek. Zodra Dropje gecastreerd is, is hij klaar voor adoptie. De verwachting is dat het nog zo'n 3 weken duurt. Houd ikzoekbaas.nl daarom goed in de gaten! Wie weet geef jij Dropje straks wel de droomtoekomst die hij zo verdient.

Steun de Doornakker

De medewerkers en vrijwilligers van Dierenopvangcentrum De Doornakker zetten zich dag en nacht in voor de honden, katten, kittens, konijnen en knaagdieren in de opvang. Dit doen ze graag, maar kunnen dit niet zonder jouw hulp.

Of start een actie