Gizmo knapt op!

De operaties en behandelingen van mopshondje Gizmo zijn inmiddels achter de rug. De operatie verliep succesvol, maar zijn herstel verloopt toch langzamer dan gedacht.

Gizmo knapt op!

Mopshondje Gizmo kwam bij ons dierenopvangcentrum binnen als een vrolijk, sociaal hondje. Bij de eerste wandeling die we met hem maakte, bleek echter dat het niet goed met hem ging. Het was warm weer en na een korte wandeling kreeg Gizmo het ontzettend benauwd. Hij werd zó kortademig dat hij begon te braken. Kortsnuitige honden lijden snel aan BOS (Brachycephaal Obstructief Syndroom), de dierenarts constateerde dit ook bij Gizmo.

Kortsnuitige honden zoals Gizmo lijden snel aan BOS.


Wat is BOS?

Honden die lijden aan BOS hebben een korte, ronde schedel en een lang gehemelte, waardoor er te weinig ruimte is om normaal adem te halen. Er kunnen verschillende problemen ontstaan, waaronder ernstige benauwdheid en braken bij inspanning. Gelukkig kon Gizmo met dank aan een crowdfundactie geopereerd worden aan deze aandoening.

Medisch traject

Naast een kostbare BOS-operatie moest ook het gebit van Gizmo eraan geloven en werd hij gecastreerd omdat zijn voorhuid chronisch ontstoken was. De operaties en behandelingen zijn inmiddels achter de rug. De operatie verliep succesvol, maar zijn herstel verloopt toch langzamer dan gedacht. Gizmo bleef zo nu en dan braken na (lichte) inspanning. Afgelopen week kreeg hij weer een scopie en een echo en daar kwam niets uit. Gelukkig lijkt Gizmo sinds een paar dagen gestaag op te knappen. Het braken is zo goed als voorbij. Onze medewerkers houden Gizmo goed in de gaten en als hij stabiel genoeg is, mag hij verhuizen naar een nieuw baasje. Woensdag aanstaande gaat Gizmo zelfs al kennismaken met een mogelijke, nieuwe baas. Hoe spannend!

Gizmo's BOS-operatie is succesvol verlopen. Op de foto zie je de hechtingen nog in zijn neusje zitten. Gizmo had het na zijn operatie af en toe nog benauwd. Gelukkig gaat het inmiddels een stuk beter.


Na strengere fokregels nu ook verkoopverbod!

Andere kwalen waar kortsnuitige honden snel last van hebben zijn bijvoorbeeld uitpuilende ogen, naar binnen krullende oogharen, blind worden, oorontstekingen of verdrukte hersenen. Kortom, we zijn blij dat er sinds 2019 strengere handhavingscriteria zijn ingesteld voor de NVWA om onder andere het fokken van extreem kortsnuitige honden tegen te gaan, maar het verkopen van deze honden zou ook onmogelijk moeten zijn. Onlangs stelde Dier&Recht dit probleem aan de kaak in het televisieprogramma Kassa, met steun van de Dierenbescherming, de Sophia-Vereeniging, de beroepsvereniging van dierenartsen, Caring Vets en de faculteit diergeneeskunde van Universiteit Utrecht.

Buiten Europa gelden deze strenge handhavingscriteria niet en het importeren van een hond uit een niet-Europees land is nog steeds mogelijk. Zo komen kortsnuitige honden of honden met andere extreme (en ‘dieronvriendelijke’) raskenmerken nog steeds in Nederland terecht. De honden lijden niet alleen door hun te korte snuiten of poten, te veel huid of vacht etc., ze moeten ook nog eens zeer kostbare operaties ondergaan en heftige herstelperioden door. Dat zien we ook bij Gizmo.

Wat doet de Dierenbescherming?

De Dierenbescherming maakt samen met organisaties als Sophia Vereeniging, Dier&Recht, VBK, KNMVD en dierenartsen, fokkers, wetenschappers, dierenbeschermers, organisaties van buitenlandse herplaatsers en dierenspeciaalzaken, deel uit van FairDog. Samen werken we aan een volledig gezond en sociaal aanbod van honden in Nederland. FairDog buigt zich daarom voornamelijk over de fokkerij en handel van honden.

Ook ondersteunt de Dierenbescherming ExpertiseCentrum Genetica Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht waar uitgebreid onderzoek wordt gedaan naar kortsnuitige honden (en andere ‘aandoeningen’ bij rashonden). Met die informatie en samenwerkingsverbanden hopen we fokkerijen transparanter en beter te maken en willen we malafide hondenhandel tegengaan.

Het verhaal van Gizmo maakt pijnlijk duidelijk waarom dit nodig is. We houden je op de hoogte over Gizmo’s reilen en zeilen. Het gaat gelukkig de goede kant op!