Pimpelmees sterft door lijmplankje

Onlangs werd een pimpelmees bij ons afgegeven die zwaar gehavend was, omdat hij vastgeplakt zat aan een lijmplankje.
Pimpelmees sterft door lijmplankje
Het dier zat van top tot teen onder de lijm en kon niet bewegen. Een lijmplank is een plank die met lijm is ingesmeerd en die doorgaans wordt gebruikt als lokmiddel voor dieren als muizen en ratten.

Deze pimpelmees werd bij ons binnengebrachtHet dier zat van top tot teen onder de lijm.

Reddingspoging

Op advies van Vogelrevalidatiecentrum Zundert hebben we het vogeltje voorzichtig met bloem gewassen in de hoop de lijmresten weg te kunnen wassen. Dat lukte wel, maar helaas overleed het pimpelmeesje toch een paar dagen hierna.

Het vogeltje wordt hier met bloem gewassenHelaas overleed hij daags erna alsnog.

Gebruik lijmplank verboden

Het gebruik van lijmplanken om muizen of ratten te vangen is in Nederland verboden, alleen met een speciale ontheffing is gebruik in uitzonderlijke gevallen nog toegestaan. Behalve dat het groot dierenleed veroorzaakt bij de gevangen knaagdieren, kunnen ook andere dieren (zoals katten) en kinderen in aanraking komen met een lijmplank met alle ernstige gevolgen van dien.

De Dierenbescherming vindt dat muizen en ratten in het ecosysteem thuishoren, maar is ook van mening dat schade door deze dieren aan menselijke goederen zoals voedsel en vee, en het risico op ziekteoverdracht van dier naar mens, zoveel mogelijk voorkomen moet worden. Voor de bestrijding van deze overlast is preventie de beste oplossing. Lees ons standpunt en tips hier.