Poes Bonnie overleed aan vlooien

Dierenambulance Brabant-Zuidoost haalde vrijdag 16 juli Benny en Bonnie op, die vermagerd op de parkeerplaats van een supermarkt in Nuenen rondzwierven.

Poes Bonnie overleed aan vlooien

Niet alleen het gewicht van de broer en zus bleek een zorgenpuntje, toen onze medewerkers dichterbij kwamen ontdekten ze honderden vlooien. De situatie was dermate ernstig dat Bonnie en Benny nauwelijks op hun poten konden staan. Helaas werd het grote aantal vlooien Bonnie zelfs fataal…

Dagenlang hebben de medewerkers van Dierenopvangcentrum De Doornakker de katten onder handen genomen. Ze kregen een antivlooienmiddel, werden gewassen en uitgebreid gekamd, maar de vlooien bleven in grote getalen van de katten afkomen. “Ik heb drie uur zitten plukken”, verzucht een van de asielmedewerkers, “en ik was niet de enige die dit deed.” Gelukkig wierp deze intensieve aanpak bij Benny zijn vruchten af (al is de strijd nog niet gestreden), maar Bonnie knapte niet op. “Ze bleef apathisch, zwak en had ernstig bloedarmoede”, vertelt dierenarts Marianne Postma. Bonnie werd onder een warmtelamp gelegd, kreeg goede voeding en extra aandacht van de medewerkers.

Op dinsdag werd Bonnie met spoed naar het dierenziekenhuis in Geldrop gebracht voor een bloedbepaling en bloedtransfusie. Helaas stopte het hart van Bonnie tijdens deze behandeling, omdat ze gewoonweg op was. Onze medewerkers voelden zich verslagen. “Kittens zijn klein en kwetsbaar, en hebben minder weerstand en minder bloed. Ze worden daarom sneller ziek, maar dat een volwassen kat als Bonnie dit niet overleeft is wel erg droevig en iets dat we gelukkig niet vaak meemaken”, zegt Marianne.

 • Bonnievacht2

  Het aantal vlooien dat van Bonnie en Benny afkwam was ongelooflijk.

 • Badjevlooien

  “We deden Bonnie in bad en binnen 5 seconden kleurde het water donkerrood. Dit komt door de vele vlooienpoepjes waar bloed inzit. Het kostte een aantal wasbeurten voordat het water helder bleef.”-Marianne Postma, dierenarts Dierenopvangcentrum De Doornakker.

 • Bonnie infuuspootje

  Bonnie kwam ernstig verzwakt bij Dierenopvangcentrum De Doornakker binnen. De vlooien hadden haar flink toegetakeld.

 • Bennie01

  Benny was er ook niet goed aan toe, maar sterkte snel aan.

 • Bennie04 2

  Benny is er nog niet helemaal, maar het lijkt erop dat het goedkomt met hem!

 • Bonnie infuus

  We vinden het vreselijk verdrietig dat Bonnie het niet heeft gered. Onze medewerkers hebben alles geprobeerd.

 • Bennie03

  We houden jullie op de hoogte over Benny.

1/7

Met Benny gaat het tot dusver de goede kant op. Hij eet en drinkt goed, en heeft geen levende vlo meer op zijn lijf. Hij is nog wel wat mager, heeft kale plekken en zijn huid ziet wat bleek. We weten niet zeker in hoeverre Benny doorheeft dat Bonnie er niet meer is, maar hij probeert wel af en toe een blik te werpen in het lege hok van zijn zus, dat zich onder hem bevindt. Benny is ontzettend lief en snel tevreden en we hopen dat hij verder goed opknapt en dat hij nooit meer last van vlooien zal hebben.

Of het anders had kunnen aflopen met Bonnie? “We hebben alles geprobeerd”, concludeert Marianne. “De vlooien hadden al te veel schade aangericht.”

Voorkomen is beter dan genezen

Bonnies scenario is een nachtmerrie voor huisdiereigenaren. Gelukkig kun je vlooien (en teken) en vlooieneitjes preventief goed behandelen. Dierenarts Marianne benadrukt het belang hiervan dan ook. “Er zijn allerlei middeltjes tegen vlooien: druppels, pipetjes, tabletten. Het verschilt per dier wat het beste werkt. Een dier kan gevoelig zijn voor bepaalde middelen, het is dan slim om met je dierenarts te overleggen wat het beste werkt. Voor welke behandeling je ook kiest, wees consequent en behandel je dier het hele jaar door. Óók in de winter! Als de verwarming weer aangaat, kunnen vlooieneitjes in huis uitkomen. Je zit maar zo aan een vlooienplaag vast.”

Andere klachten

Vlooien kunnen niet alleen vreselijk jeuken, sommige dieren zijn allergisch voor vlooienspeeksel. Dan kan de jeuk overslaan in kaalheid, huidontstekingen, roodheid of korstjes. Verder kan een vlo resulteren in lintwormen bij je huisdier. Naast ontvlooien, is ontwormen daarom ook belangrijk.

Zover als het met Bonnie is gekomen, hoeft het in elk geval niet te komen met jouw huisdier. We houden je op de hoogte over Benny.