Wat te doen met gevonden kittens?

Met de zachte temperaturen van de laatste tijd was het voor ons wachten op het eerste nestje pasgeboren jonge katjes dat door ons opgehaald zou gaan worden.
Wat te doen met gevonden kittens?

Eind vorige week was het moment daar en is de eerste tamme moederpoes met 4 pasgeboren kittens in Eindhoven gevonden. Omdat we verwachten dat de komende dagen meer nestjes gevonden gaan worden, geven we graag tips over wat te doen als je een nestje katjes aantreft.

De allerbelangrijkste tip is om de kittens níet op te pakken en het nestje niet te verstoren. Ook als je geen moederpoes aantreft, is het belangrijk dat je de kittens niet aanraakt. De kans is namelijk groot dat de moederpoes even weg is om haar behoefte te doen of eten te zoeken. Neem een paar meter afstand van de kittens zodat ze niet van je schrikken en neem contact op met onze meldkamer via 0900 112 0000. Met jouw bevindingen kunnen wij een inschatting van de situatie maken en besluiten om het gezinnetje wel of niet direct op te komen halen met de dierenambulance.


Helaas komen jaarlijks ook vele meldingen bij ons binnen van kittens die in een doos gevonden worden. Afhankelijk van de leeftijd van de katjes kan dit om een acute noodsituatie gaan. Breng in zo’n geval de doos met kittens in veiligheid, controleer of de doos dicht is zodat de kittens er niet uit kunnen klimmen en neem dan eveneens direct contact op met onze meldkamer via 0900 112 0000.

We kunnen ons heel goed voorstellen dat je hart smelt als je ergens een nestje kittens aantreft en dat je het misschien lastig gaat vinden om ons te bellen om dit katjes op te laten halen. Toch is het belangrijk dat je dit doet. Onze vrijwilligers en medewerkers weten precies welke zorg jonge katjes, en indien aanwezig, hun mama nodig hebben. Wil je meer voor deze jonge dieren doen dan bijvoorbeeld een melding doorgeven? Overweeg dan eens om een gastgezin te worden. Als gastgezin zijnde vang je jonge katjes thuis op helpt hen op te groeien tot een vrolijke en sociale huiskat. Je kunt hier meer informatie lezen over het worden van gastgezin.