Organisatie

Dierenopvangcentrum De Doornakker uit Eindhoven verzorgt jaarlijks de opvang en (her)plaatsing van ongeveer 500 honden, 1100 katten en 270 overige huisdieren voor de regio Brabant Zuid-Oost. Bovendien vangt het centrum jaarlijks 1300 dieren uit het wild die in nood zijn (tijdelijk) op. Het dierenopvangcentrum verzorgt ook de opvang van jonge en zieke dieren. Jaarlijks worden er meer dan 800 van deze dieren opgenomen in gastgezinnen en geplaatst in een nieuw thuis. Dierenopvangcentrum De Doornakker heeft het Keurmerk Opvang. Vanuit de locatie aan de Doornakkersweg 51 in Eindhoven opereert ook de meldkamer dierenhulp en de dierenambulance Brabant Zuid-Oost.

Team

Het team van het dierenopvangcentrum zet zich zeven dagen per week in voor dieren. Dit bestaat onder andere uit:
  • dieren verzorgen
  • medicijnen geven
  • verblijven schoonmaken
  • katten socialiseren
  • honden uitlaten
  • gedragsonderzoek dieren
  • bemiddeling dieren
  • websites updaten
  • huishoudelijke klussen

Opvang zwerfdieren

Zwerfdieren of gevonden dieren komen meestal via de dierenambulance bij ons binnen. Deze dieren krijgen allemaal een algemene medische check, worden geënt, ontwormd, ontvlooid en gechipt. Mocht er meer medische zorg nodig zijn, wordt deze uiteraard ook gegeven. We "bewaren" de dieren twee weken voor de eigenaar. Pas na die twee weken kan een zwerfdier geadopteerd worden door een nieuw baasje. Lees meer over opvang van zwerfdieren of gevonden dieren.

Opvang afstandsdieren

Naast de zwerfdieren vangen we, alléén als we voldoende ruimte hebben, ook afstandsdieren op. Dit zijn dieren waarvan de eigenaar er niet meer voor kan zorgen en waar de eigenaar zelf geen nieuwe baas voor kan vinden. Lees meer over de opvang van afstandsdieren.

Gastopvang

Jaarlijks worden meer dan 800 dieren opgenomen in gastgezinnen. Zij bieden dagelijks zorg in hun eigen huis. Zij geven de dieren extra aandacht en (medische) zorg, zodat ze als een goed gesocialiseerd en gezond katje of hondje geplaatst kunnen worden in een nieuw thuis. Lees meer over gastopvang.

 

Euthanasie

Alleen in uiterste gevallen passen wij euthanasie toe. Meestal heeft dit een medische oorzaak. Als de kwaliteit van het leven van het dier ernstig in het geding is, kunnen wij alleen maar uitgaan van wat wij zouden doen als het ons eigen dier was. In enkele gevallen gaat het om gedragsredenen. In die gevallen is er altijd een gedragsdeskundige bij betrokken. Soms is het gedrag helaas niet te veranderen. In andere gevallen zullen het team en de dierenarts al het mogelijke doen om het gedrag te verbeteren. Hierbij wordt ook altijd rekening gehouden met de risico's die er zijn als het dier geplaatst zou worden bij een nieuwe eigenaar. Wij zetten als dat mogelijk is ons netwerk in om een dier te plaatsen, bijv. door bemiddeling via een rashondenvereniging, een werkhondenvereniging of uitwisseling met een ander asiel. Soms kunnen wij een dier plaatsen bij een van onze vele vrijwilligers die stuk voor stuk dierenvrienden zijn en een dier kunnen adopteren. Wij geloven dat met geduld en aandacht een angstig en onzeker dier zich kan ontwikkelen tot leuke huishond of –kat. Verlegenheid heeft zo zijn charme, ook bij een dier.