Organisatie

Dierenopvangcentrum De Doornakker uit Eindhoven verzorgt jaarlijks de opvang en (her)plaatsing van ongeveer 500 honden, 1100 katten en 270 overige huisdieren voor de regio Brabant Zuid-Oost. Bovendien vangt het centrum jaarlijks 1300 dieren uit het wild die in nood zijn (tijdelijk) op. Het dierenopvangcentrum verzorgt ook de opvang van jonge en zieke dieren. Jaarlijks worden er meer dan 800 van deze dieren opgenomen in gastgezinnen en geplaatst in een nieuw thuis. Dierenopvangcentrum De Doornakker heeft het Keurmerk Opvang. Vanuit de locatie aan de Doornakkersweg 51 in Eindhoven opereert ook de meldkamer dierenhulp en de dierenambulance Brabant Zuid-Oost.

Team

Het team van het dierenopvangcentrum zet zich zeven dagen per week in voor dieren. Dit bestaat onder andere uit:
 • dieren verzorgen
 • medicijnen geven
 • verblijven schoonmaken
 • katten socialiseren
 • honden uitlaten
 • gedragsonderzoek dieren
 • bemiddeling dieren
 • websites updaten
 • huishoudelijke klussen

Opvang dieren


In ons opvangcentrum worden uiteenlopende dieren opgevangen waaronder met name honden en katten. Hoe zit dat nu precies; welke dieren vangen we op en wat zijn daarna de vervolgstappen?

 

 • Honden die zonder baas op straat worden aangetroffen.

Een hond die alleen op straat zwerft kan een gevaarlijke situatie tot gevolg hebben. Denk alleen maar eens aan de verkeersveiligheid. Honden moeten wettelijk altijd begeleid zijn door een eigenaar als ze zich in een publieke ruimte, zoals de straat, bevinden. Als honden alleen worden aangetroffen, gaat de dierenambulance op de melding af. We vragen de melder om in de tussentijd de hond even aan te lijnen, in de tuin of in een tuinhuisje op te sluiten of om het dier op een andere manier bij zich te houden. Dit uiteraard alleen als de situatie en de hond dit toelaten. Zodra de dierenambulance ter plekke is, controleren zij de hond op de aanwezigheid van een chip. Is een hond gechipt, dan zoeken we naar de registratiegegevens van de chip waar hopelijk correcte adresgegevens van de eigenaar van het dier te achterhalen zijn. Is dit het geval, dan wordt de eigenaar gecontacteerd en kan de hond in veel gevallen direct herenigd worden met het baasje. Is een hond niet gechipt, kunnen wij geen contactgegevens achterhalen of krijgen we geen contact met de eigenaar? Dan neemt de dierenambulance de hond mee naar ons opvangcentrum. Hier is het dier veilig en hebben wij extra tijd en middelen om de baas te traceren. De meeste honden worden gelukkig snel weer opgehaald. Honden die niet worden opgehaald, houden wij twee weken in bewaring. Gedurende die twee weken kun je als baas je dier komen ophalen tegen de betaling van de gemaakte kosten. Na die twee weken gaat het eigendom van het dier over op het opvangcentrum.

 

 • Volwassen katten die op straat zwerven.

Katten mogen in Nederland vrij rondlopen, zowel op je eigen terrein als daarbuiten. Eigenaren van katten zijn niet verplicht ze binnen te houden en helaas ook niet verplicht ze te chippen en registreren. Iets wat de Dierenbescherming graag anders zou willen zien.  Gezonde, tamme katten die worden gevonden, worden niet opgehaald door de dierenambulance. Het risico bestaat immers dat er dan katten worden opgehaald die een straat verderop bij een baasje wonen.  Het ophalen van een kat brengt zowel stress voor de kat als kosten voor het baasje met zich mee. Iets wat we proberen te voorkomen. Vinders van katten adviseren wij daarom om eerst na te gaan in de buurt van wie de kat is. Ook gaan katten vaak na verloop van tijd spontaan ook weer terug naar huis en zie je hem opeens niet meer.

Als het vermoeden bestaat dat het om een verdwaalde kat gaat, zal de dierenambulance nagaan of de kat gechipt en geregistreerd is om zo de eigenaar te achterhalen. Lukt dit niet, dan zal de kat worden vrijgelaten.

 • Kittens die op straat worden gevonden.

Jonge katjes tot een leeftijd van 8 tot 10 weken die op straat gevonden worden, haalt de dierenambulance op omdat ze onvoldoende in staat zijn zich te redden op straat. Je kunt zo’n kitten herkennen aan zijn blauwe ogen en je kunt ze zo oppakken. Doe dit echter niet zomaar op eigen houtje en neem vooraf even contact op met onze dierenambulance voor overleg. We proberen altijd om kittens samen met een moederpoes naar de opvang te brengen. Niemand kan immers beter zorgen voor de kittens als de moeder. Als kittens ouder zijn dan 10 weken zijn en je kunt ze niet zomaar oppakken, dan zijn ze te oud om te socialiseren. We zullen dan de melding noteren en behandelen zoals bij volwassen verwilderde katten. Is een kitten wel tam, dan is de kans aanwezig dat deze van iemand in de buurt is. Afhankelijk van de leeftijd en hoe het met het kitten gaat, kunnen we hem meenemen naar de opvang.

 

 • Verwilderde katten.

In Nederland leven ook grote groepen verwilderde katten. Dit zijn geen katten die geschikt zijn om als huisdier te houden. Deze dieren zijn geen mensen gewend en worden beschouwd als in het wild levende dieren.

Met een aantal gemeenten is afgesproken dat de Doornakker in het kader van overlastbestrijding TNR toepast: trap, neuter en return. De zwerfkattengroep van de Doornakker voert deze methode uit in samenwerking met het opvangcentrum en de dierenambulance.

Lees meer over deze methode. 

 

 • Overige gezonde zwerfdieren.

Overige dieren zoals vogels, knaagdieren en konijnen die langere tijd op straat zwerven en waarvan geen eigenaar bekend is, worden opgehaald door de dierenambulance en tijdelijk in het opvangcentrum opgevangen. Deze dieren krijgen allemaal een algemene medische check, worden geënt, ontwormd, ontvlooid en gechipt. Mocht er meer medische zorg nodig zijn, wordt deze uiteraard ook gegeven. We "bewaren" de dieren twee weken voor de eigenaar. Gedurende die periode kan de eigenaar het dier komen halen tegen betaling van gemaakte kosten. Pas na die twee weken kan een zwerfdier geadopteerd worden door een nieuw baasje. Lees meer over opvang van zwerfdieren of gevonden dieren.

 

 • Gewonde of zieke dieren.

Dieren die gewond of verzwakt zijn, worden door de dierenambulance opgehaald. Deze dieren krijgen allemaal een algemene medische check, worden geënt, ontwormd, ontvlooid en gechipt. Mocht er meer medische zorg nodig zijn, wordt deze uiteraard ook gegeven. We "bewaren" de dieren twee weken voor de eigenaar. Pas na die twee weken kan een zwerfdier geadopteerd worden door een nieuw baasje. Lees meer over opvang van zwerfdieren of gevonden dieren.


Opvang afstandsdieren


Naast de zwerfdieren vangen we, alléén als we voldoende ruimte hebben, ook afstandsdieren op. Dit zijn dieren waarvan de eigenaar er niet meer voor kan zorgen door uiteenlopende situaties en waar de eigenaar zelf geen nieuwe baas voor kan vinden. Lees meer over de opvang van afstandsdieren.


Gastopvang


Jaarlijks worden meer dan 800 dieren opgenomen in gastgezinnen. Zij bieden dagelijks zorg in hun eigen huis. Zij geven de dieren extra aandacht en (medische) zorg, zodat ze als een goed gesocialiseerd en gezond katje of hondje geplaatst kunnen worden in een nieuw thuis. Lees meer over gastopvang.

 

Euthanasie

De Dierenbescherming voert geen euthanasie uit op dieren, tenzij vastgesteld wordt dat het in het kader van dierenwelzijn en mensenwelzijn, onvermijdelijk is. De Dierenbescherming beschikt over een professioneel euthanasieprotocol. In een voorkomend geval wordt nauwgezet volgens dit protocol gehandeld. Het protocol is op aanvraag per e-mail beschikbaar. Vermeld in de aanvraag je naam- en adresgegevens.