De gemeente Rotterdam heeft ons na de sluiting gevraagd om te kijken naar een alternatief binnen de stadsgrenzen. De wens van de gemeente was, te onderzoeken of het mogelijk is voor Rotterdammers die niet in staat zijn om naar Spijkenisse te komen, een alternatief te bieden. Voorwaarde voor ons was dat daarbij het dierenwelzijn van huisdieren niet geschaad wordt.
'Noodloket afgifte dieren Rotterdam' geopend per 19 november
Om tegemoet te komen aan de wens van de gemeente Rotterdam wordt op 19 november, op de huidige locatie van het Dierenopvangcentrum Rotterdam, het ‘Noodloket afgifte dieren Rotterdam’ opengesteld. Bewoners van Rotterdam die noodgedwongen afstand moeten doen van hun huisdier (en geen mogelijkheid hebben naar de tijdelijke opvang in Spijkenisse te reizen), kunnen hier op afspraak terecht. Wij benadrukken echter dat het nog steeds, in het belang van het dier, beter is deze zelf naar de opvanglocatie in Spijkenisse te brengen.
De gemeente Rotterdam heeft als streven om eind 2020 weer een dierenopvangcentrum voor de Rotterdammer binnen de stadsgrenzen te realiseren. De intentie is dat dit tijdelijke noodloket geopend zal blijven totdat de nieuwbouw gerealiseerd is.
Voor wie is het 'Noodloket afgifte dieren Rotterdam'
Het noodloket is alleen bedoeld als je als huisdiereigenaar, noodgedwongen afstand moet doen van je hond of kat en je niet in staat bent om naar ons Dierenopvangcentrum Spijkenisse te komen. Op de locatie van het noodloket hebben we een aantal honden- en kattenverblijven gecreëerd waar de dieren maximaal een aantal uren verblijven voordat we de dieren alsnog naar een opvanglocatie vervoeren. Het noodloket is dus geen dierenopvangcentrum, daar is deze locatie niet geschikt voor.
Zowel voor het dier als het baasje is afscheid nemen èn het brengen een zeer stressvolle situatie. Daarom adviseren wij ook tijdens het maken van de telefonische ‘brengafspraak', om je dier het liefst zelf (als dat mogelijk is) rechtstreeks naar de opvanglocatie in Spijkenisse te brengen. Ook op deze locatie kan het brengen van het dier alleen op afspraak.
Vooraf een telefonische intake
Het bezoeken van het noodloket is alleen mogelijk na het maken van een telefonische afspraak. Tijdens de telefonisch intake nemen we de afstandsprocedure met je door en spreken we af wanneer het dier gebracht kan worden. Informatie die bij het maken van de afspraak aan de orde komt zijn bijvoorbeeld:
- Bepalen van je woonplaats (noodloket alleen voor bewoners van Rotterdam)
- Wat voor dier betreft het (hond of kat)
- Welke documenten zijn er nodig (zoals dierenpaspoort, chipgegevens)
- Doornemen van de afstandsprocedure (specifieke vragen over het dier)
- Bepalen van de afstandskosten voor het dier
- Afspraak maken voor het brengen van het dier
Wat gebeurt er bij het noodloket
Op de locatie van het noodloket hebben wij tijdelijke verblijven voor de afstandsdieren (honden en katten) gecreëerd. De dieren worden, na het afronden van de afstandsprocedure en het maken van de afspraak, bij het noodloket in ontvangst genomen. Het dier wordt vervolgens door onze dierenarts van de Minimaxkliniek onderzocht. Daarna plaatsen wij het dier in één van de tijdelijke verblijven. Dezelfde dag nog brengen wij het dier naar de opvanglocatie, waar het dier zal worden verzorgd en gesocialiseerd totdat hij naar een nieuw baasje gaat. ’s Nachts verblijven er dus geen dieren bij het noodloket.
Praktische informatie
Het noodloket is telefonisch bereikbaar op nummer 088 343 7100 van maandag t/m zaterdag van 13.00 – 16.00 uur.
Adres noodloket (voor na de belafspraak)
Industrieweg 110
3044 AT Rotterdam.
Er is geen permanente bezetting en bezoeken is alleen mogelijk op afspraak.
Zwerfdieren die onze dierenambulances in Rotterdam vinden, worden rechtstreeks naar Dierenopvangcentrum Spijkenisse of elders in de regio gebracht. Voor dieren in nood belt u naar 144 of de Dierenambulance Zuid Holland Zuid 0900 112 0000.