Behandelingen

In onze praktijk kun je terecht met alle uiteenlopende problemen van je huisdier. Vaak wordt je huisdier na onderzoek, het stellen van een diagnose en -indien nodig- medicatie weer beter. Soms is verder onderzoek nodig; ook dit is mogelijk bij Minimax dierendokter.

Röntgenonderzoek

In onze röntgenkamer is een digitaal röntgenapparaat aanwezig. Röntgenfoto’s kunnen een essentieel onderdeel vormen voor het stellen van een diagnose. Het grote voordeel van digitale röntgenfoto’s is dat de foto’s vrijwel direct klaar zijn en niet eerst ontwikkeld moeten worden. Daarnaast kunnen de foto’s direct via e-mail naar een specialist verstuurd worden.

Bloedonderzoek

Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de gezondheid van je huisdier, is het soms nodig om een bloedonderzoek te doen. Bloedonderzoek kan tevens nodig zijn om mogelijke aandoeningen aan lever en nieren te ontdekken. Een dier dat gezond lijkt, kan in sommige gevallen de symptomen verbergen. Bloedonderzoek is dan de enige manier om de aandoening te kunnen aantonen.
De uitslagen van het onderzoek zullen bewaard worden in het dossier en kunnen op ieder gewenst moment opgevraagd worden, zo ook om te vergelijken met recentere uitslagen. Het onderzoek wordt in ons eigen laboratorium uitgevoerd waarna de dierenarts de uitslag met je kan bespreken.

Chippen

Het inbrengen van een identificatiechip wordt chippen genoemd. Een chip ter grootte van een rijstkorrel wordt onderhuids bij je huisdier ingebracht en bevat een soort digitale barcode. Deze barcode is uniek voor jouw huisdier en wordt geregistreerd via een database op internet. In de database worden je gegevens gekoppeld aan dat unieke nummer. Het voordeel hiervan is dat, mocht je huisdier per ongeluk weglopen, je altijd als eigenaar te achterhalen bent. Het chipnummer is namelijk af te lezen met een chipreader; het nummer komt tevoorschijn op de reader en via internet kunnen jouw gegevens opgehaald worden.
Als onderdeel van de Dierenbescherming vinden wij chippen ontzettend belangrijk! Daarnaast is het sinds 2012 voor honden wettelijk verplicht. Om het goede voorbeeld te geven en om de identiteit van je huisdier te waarborgen, stellen wij het chippen van je huisdier verplicht bij Minimax dierendokter.

Vaccineren

Het vaccineren ofwel inenten van je huisdier tegen bepaalde ziekteverwekkers, wordt voornamelijk gedaan uit preventie: het beschermen tegen ziekten en eventuele verspreiding ervan tegen gaan. Vaccineren gebeurt daarom tegen virussen die na besmetting zonder tijdige behandeling een dodelijke afloop kunnen hebben. De vaccinatie zorgt ervoor dat er een ‘immunologisch geheugen’ wordt aangemaakt. Dit betekent dat de entvloeistof verzwakte of dode ziekteverwekkers bevat, die het afweersysteem een ‘seintje’ geven dat weerstand tegen deze ziekten opgebouwd moet worden. Dit ‘seintje’ zorgt voor de productie van antistoffen tegen deze ziekteverwekkers. Komt het lichaam op een later tijdstip daadwerkelijk in aanraking met het bewuste virus waartegen gevaccineerd is, dan is het lichaam in staat om direct te reageren en terug te vechten tegen de ziekte.