< Terug naar overzicht

Vastgeplakte kat

Lokaal

6 juni 2018

Op maandag 4 juni werd er een kat binnengebracht met een wel heel vervelend probleem: het arme beestje zat vastgeplakt aan een lijmplank. Dat is een plank die ingesmeerd is met lijm en eventueel een lokmiddel en die wordt gebruikt om muizen en ratten te vangen.

De kat zat van top tot teen onder de lijm. In zulke gevallen is de enige oplossing scheren, zodat het grootste deel van de lijm weg is. Daarna wordt de kat goed gewassen om de overige lijmresten te verwijderen. Uiteraard is zo’n scheer- en wasbeurt niet fijn voor het dier, maar gelukkig is het goed afgelopen.

Gebruik lijmplank of -val verboden

Het gebruik van lijmplanken en -vallen om muizen of ratten te vangen is in Nederland verboden, alleen met een speciale ontheffing is gebruik in uitzonderlijke gevallen nog toegestaan. Helaas weet niet iedereen dit of houdt zich daaraan. Behalve dat het groot dierenleed veroorzaakt bij de gevangen knaagdieren kunnen ook andere dieren, en kinderen, in aanraking komen met een lijmplank. Welke ernstige gevolgen dat kan hebben blijkt wel uit dit bericht. 

De kat moest worden geschoren om de lijmresten te verwijderen