Sparky

Omschrijving

Wie van labradors houdt en de foto's van Sparky ziet wordt ongetwijfeld heel erg blij van zijn leuke koppie en staat al bijna in de startblokken om te reageren. Dat is hartstikke logisch, want een labrador is doorgaans een geweldige huisgenoot en heel sociaal en vaak niet al te moeilijk in de omgang. Sparky is pas twee jaar oud, gecastreerd en hij kan buiten heel erg goed overweg met andere honden. Hij speelt graag en wordt echt blij van het samenzijn met honden. Zij spreken immers dezelfde taal en dat is wel zo fijn om begrepen te worden. Ook heeft hij samengewoond met katten en hij kan ook nog eens alleen thuis zijn. Het is een lieverd die aanhankelijk is, zeker een knuffel wil. Tot nu geen vuiltje aan de lucht.

Het is dan ook amper te geloven dat Sparky niet helemaal aan de verwachtingen van een 'normale' labrador voldoet. Hij heeft namelijk een behoorlijk heftige voer- en claimagressie. In het kort komt het erop neer dat als hij bedenkt dat iets van hem is en iets zelf pakt of blokkeert met zijn lijf hij niet schuwt dat met zijn tanden te verdedigen. Het voorwerp kan van alles zijn zoals o.a. voer, een voerton, een sjaal,  drinkbak, kussen van de bank, eten in een voorraadkast achter een deur, een kleedje. Maar ook buiten op straat iets van afval, zoals een tasje met inhoud, of een luier... 
Door verkeerde 'professionele' begeleiding als pup en jonge hond heeft hij helaas moeten ondervinden dat er geen enkele zekerheid rondom voer en spullen is. Met als gevolg dat hij dit gedrag heeft ontwikkeld en tot gevaarlijke situaties kan leiden. Het heeft zijn baasje tot wanhoop gedreven. Er werd op diverse vlakken hulp gezocht, meestal niet een juiste methode waardoor het niet verbeterde en soms zelfs verergerde. Zijn baasje zag geen andere mogelijkheid dan hem te herplaatsen. Dit is een aantal keer gedaan maar steeds mislukt omdat mensen het probleem onderschatten. Zo is het totaal zinloos om 'hem wel even aan te pakken en te laten zien wie de baas is', maar ook door het niet te herkennen als hij iets aan het claimen is. Omdat hij steeds terug kwam na de herplaatsingen heeft hij een poosje in een pension gelogeerd in afwachting op een oplossing. Onze hulp werd gevraagd en zodoende is Sparky nu bij ons.
Maar wat nu, hoe moet dat nu met zo'n jonge hond in de bloei van zijn leven....? Duidelijk is dat hij niet in een gezin geplaatst kan worden en ook niet bij andere honden in huis. Ook is het logisch dat hij niet bij een onervaren eigenaar geplaatst kan worden, maar uitsluitend bij iemand die hondengedrag ademt. Iemand die positief traint, weet wat hij aan het doen is. Wat het zo lastig maakt is dat mensen bepaalde verwachtingen hebben bij een labrador, zoals;  'Het zal allemaal wel meevallen als hij eenmaal gewend is'.  Of 'het zal allemaal wel aan zijn baasje gelegen hebben' of 'Een labrador die bijt? Onzin!' 

Maar dat is meteen de grootste valkuil. Dat is niet zo, het valt niet mee. Sparky is zeker trainbaar, dat is een feit. Het is een hele slimme jongen die het ontzettend leuk vindt om te werken. Maar we moeten wel realistisch zijn;  de verwachting is niet dat dit over gaat, hooguit kan het bij de juiste persoon iets verbeteren/ mee te leven zijn. Er zal zijn leven lang met strikte regels geleefd moeten worden. Dit vergt een enorm consequente eigenaar. We hopen op een gedragstherapeut die het zijn of haar missie maakt om Sparky een geweldig leven te geven, dat verdient hij absoluut. Want los van dit claimgedrag, is het een hele leuke lieve sociale hond.
Het lijkt ons niet verstandig om hem in een gewoon huis te plaatsen waar hij in de woonkamer en keuken kan komen. De reden daarvan is dat er in huis nu eenmaal veel spullen zijn die hij kan gaan claimen, er wordt door mensen gegeten, eten bewaard etc. Het is niet oké om hem 24 uur per dag in een bench te houden, en om bijna in een kaal huis te wonen is ook geen optie. Hem wel in de leefruimtes laten levert veel stress op omdat je eigenlijk constant op hem moet letten. Dat maakt het voor alle partijen geen ontspannen situatie. We hebben echt wel even nagedacht wat voor hem een ideaalplaatje zal zijn, en we komen tot het volgende; Een woonboerderij waar genoeg ruimte buiten is waar hij heerlijk kan scharrelen en waar hij toegang heeft tot een verwarmde plek zoals bijvoorbeeld een bijkeuken, een stal, een flinke kennel met uitloop. Het is en blijft een hond die graag bij mensen is maar we denken dat het verstandig is om hem uit de leefruimtes te weren. Dat wil niet zeggen dat het probleem daarmee is opgelost, want hij kan buiten ook dingen gaan claimen, maar het verkleint de kans op een conflictsituatie. Natuurlijk wil hij elke dag fijne wandelingen maken in het bos en op het strand, door de hei of in een natuurgebied. 
Het zal vast een zoektocht naar een speld in een hooiberg worden, maar niet geschoten is altijd mis. Denk je het ideale plekje voor Sparky te hebben? Heb je zelf zeer veel ervaring, geen thuiswonende kinderen en heb je bovenstaande informatie goed tot je genomen? Dan komen we graag met je in contact. 
KENNISMAKEN MET DEZE HOND? Leuk! We zien je reactie graag tegemoet. Stuur ons een liefst zo uitgebreid mogelijke mail met je contactgegevens (inclusief telefoonnummer), informatie over de gezinssamenstelling (indien kinderen, de leeftijden), woonsituatie (beneden of boven, trap/lift), de werksituatie/werktijden, de ervaring met honden en de eventuele andere aanwezige huisdieren. Mailen kan naar info.vlaardingen@dierenbescherming.nl. Het is niet mogelijk om zonder uitnodiging langs te komen om bij de honden te kijken. Informatie over de adoptietarieven vind je via: https://www.dierenbescherming.nl/dierenasiel/dierenopvangcentrum-vlaardingen/tarieven 

Asiel

Dierenopvangcentrum Vlaardingen
Koggehaven 16
3133 LA Vlaardingen
Tel.: 088-8113580
E-mail: info.vlaardingen@dierenbescherming.nl

Terug naar overzicht