Zwerfkatten

Een verwilderde zwerfkat, ook wel straatkat genoemd, is een kat die buitenshuis leeft, die geen aanwijsbare eigenaar heeft en niet sociaal is naar mensen toe. Een verwilderde zwerfkat kan zowel een verwilderde huiskat zijn, die al een hele tijd buiten leeft, als een in het wild geboren kat.

Zwerfkatten vind je vaak in plantsoenen en parken. Ze worden gevoerd door mensen uit de omgeving. Zolang er niet te veel zijn, beleven de meeste mensen er vooral plezier aan. Wanneer de poezen en katers echter niet gecastreerd/gesteriliseerd worden, kan de populatie zich snel uitbreiden. En dan wordt het voor de dieren steeds moeilijker. Er ontstaan ruzies over het eten en de hormonen kunnen aardig op dreef raken. Erger nog is dat door inteelt de kans op ziektes en afwijkingen steeds groter wordt. Ook kan er in toenemende mate overlast ontstaan in een buurt (denk bijvoorbeeld aan opengehaalde vuilniszakken, uitwerpselen in tuinen, vechten, nachtelijk gekrijs van krolse poezen en het sproeien van niet gecastreerde katers). En dan krijgen de dieren niet alleen verwensingen naar zich toegegooid.


TNR methode

Om deze cirkel te doorbreken, vangen wij de verwilderde zwerfkatten, laten wij deze helpen en zetten we ze bij voorkeur en indien mogelijk weer terug op de hun vertrouwde vangplek, de zogenaamde TNR-methode (Trap=vangen, Neuter=castreren en bij uitzondering steriliseren en Release=terugplaatsen). Kittens worden zo snel mogelijk ondergebracht in onze gastgezinnen. Daar worden ze tam gemaakt, indien nodig, en verwend met alle zorg en aandacht die ze nodig hebben om een betere start te krijgen als een huiskat.

Vangen van zwerfkatten

Verwilderde zwerfkatten zijn niet met de hand te pakken. Dat is letterlijk levensgevaarlijk. Daarom vangen wij door middel van kastvallen. Deze val werkt als volgt: er ligt een spoortje van voedsel in 'de loop' naar de val. Als de kat dit eet, zal hij de smaak te pakken krijgen en meer willen hebben. De trek in het voedsel overwint de angst waardoor hij doorloopt de kooi in waar meer voedsel ligt. Dat kan hij niet met zijn poot naar zich toe kan halen. Hij zal er zelf naar toe moeten lopen en zo komt het gewicht van de kat op het valluik te staan waardoor de klep van de kastval wordt ontgrendeld en neerdaalt.

Buitenplaats

Als een verwilderde zwerfkat niet terug kan naar de vangplek, proberen we in de eerste plaats om een plekje te vinden voor deze kat als gratis muizenvanger bij een boerderij, manege of kwekerij.

Neutraliseren werkt

Wegvangen of doden van de katten wordt door sommigen gezien als de enige oplossing. Onzin; deze aanpak is niet alleen dieronvriendelijk, het is ook niet effectief. Dit komt door het biologisch principe dat opengevallen leefgebieden onmiddellijk door andere dieren worden opgevuld. Je schiet er dus niets mee op en de problemen blijven zich herhalen. Bovendien kun je een zwerfkat niet meer laten wennen aan een situatie bij mensen thuis, daarvoor zijn ze te verwilderd. De beste oplossing is dan ook om de dieren te vangen, te castreren en weer terug te zetten.

Veel mensen vrezen dat we hiermee nieuwe problemen oproepen. Ten onrechte: terug in de groep is een gecastreerde kat veel rustiger. De paringsdrang, inclusief het krijsen, vechten en sproeien is sterk verminderd. Omwonenden zullen dus veel minder last hebben. Ook groeit de populatie niet meer omdat de dieren onvruchtbaar zijn gemaakt en nieuwe katten niet meer worden geaccepteerd. Al sinds begin jaren 80 passen organisaties in binnen en buitenland deze methode met succes toe. Bovendien voorkomen we zo dat er volgend jaar nog meer katten zijn die gedoemd zijn te leven op straat.

Wat kun jij doen?

In de eerste plaats, is het belangrijk je eigen kat(ten) te laten helpen, zodat zij niet voor nakomelingen kunnen zorgen en geen ziektes als kattenaids en kattenleukemie op kan lopen door te vechten. Een ontsnapping zit tenslotte in een klein hoekje, zeker als poes- of katerlief een grote behoefte heeft om de hormonen achterna te lopen. Ook het laten chippen van de kat en goed registreren van de chipgegevens is verstandig.

Mocht je zelf een kat tegenkomen, waarvan je vermoedt dat het geen thuis heeft, neem dan contact op met ons Dierentehuis. Ook als je, zo op het oog, moederloze kittens met hun oogjes dicht ziet liggen. De moederpoes kan dan op jacht zijn of zich verstoppen uit angst voor mensen en het onnodig meenemen van deze kittens, kan hun overlevingskansen flink doen afnemen. Fleskittens zijn helaas heel kwetsbaar. Een gezonde volwassen kat kan, indien deze niet gechipt blijkt te zijn, een bandje om krijgen van de dierenambulance met de vraag of de eigenaar contact op wil nemen met  de dierenambulance. Bij volwassen katten die overkomen of ze acutere zorg nodig hebben of kittens, grijpen we sneller in om de gezondheid van de katten niet verder op het spel te zetten. In alle gevallen: bel naar ons Dierentehuis!