Voorlezen asielkatten

Op 13 september 2017 introduceerden wij 'voorlezen aan asielkatten' in Dierentehuis Kennemerland. Hierbij nodigen wij kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 uit zich aan te melden om ongeveer dertig minuten voor te lezen voor de katten in het asiel. Een prachtervaring voor kind en kat!

Win-winsituatie
Uit ervaringen op diverse andere locaties in Nederland en in het buitenland blijkt dat voorlezen voor katten een zeer positief effect heeft op de leesprestaties van kinderen. Er is immers niemand in de buurt die hun leesniveau beoordeelt, op de kat na dan natuurlijk. Daarnaast is het erg goed voor asielkatten om regelmatig in aanraking te komen met kinderen. Hun stemmen en het ritmische geluid van voorlezen werkt rustgevend. Het maakt dat de dieren goed gesocialiseerd raken of blijven, waardoor ze zich makkelijker zullen aanpassen aan een nieuwe thuissituatie.

In ons dierentehuis komen de asielkatten niet dagelijks in aanraking met kinderen. Veel katten moeten echt aan kinderen wennen. Bij het voorlezen is de aandacht niet volledig op de aanwezige asielkatten gericht en dat geeft de dieren de tijd om zelf eens te komen snuffelen aan het kind of het boek. Sommige katten zullen er gezellig bij komen zitten en anderen kunnen het voorlezen in alle rust vanaf een afstandje bekijken. De kans op adoptie wordt op deze manier vergroot, een echte win-winsituatie dus!

Op de even weken organiseren we op woensdagmiddag een voorleesuurtje (om 1, 2 en 3 uur) voor asielkatten. Inschrijven of meer informatie via: dierentehuis.kennemerland@dierenbescherming.nl