Chincilla's

Chinchilla’s zijn groepsdieren en het is daarom belangrijk er altijd minimaal twee te nemen.

Huisvesting

Voor twee chinchilla’s moet het hok minimaal 80 x 50 x 100 cm groot zijn. De kooi moet op een tochtvrije, rustige plek staan met een kant tegen de wand aan. Chinchilla’s hebben het liefste temperaturen tussen de 17-25 graden Celsius, maar zet ze nooit in de volle zon. Zorg voor zitplankjes, een slaaphuisje, een zandbak met chinchillazand waar ze in kunnen rollen, takken en meerdere verdiepingen in de kooi.

Chinchilla's in kooi

Verzorging

Chinchillazand wordt gebruik om hun vacht mee schoon te maken, zeef het daarom elke dag even. Nog enkele schoonmaaktips:
  • Vervang het zand en de bodembedekking één keer per week.
  • Maak elke maand de kooi goed schoon met een schoonmaakmiddel voor dierenhokken.
  • Maak regelmatig de drinkfles (zorg wel voor dagelijks vers drinkwater) en het etensbakje schoon.

Voeding

Chinchilla’s hebben een gevoelige spijsvertering, ze hebben veel vezels en weinig vocht nodig. Geef ze daarom speciale chinchilla-pellets waar alle voedingsstoffen inzitten. Ze mogen 20-30 gram per dier per dag. Af en toe kan je ze een stukje gedroogd fruit, zoals een stukje gedroogde appel of een rozijn geven. Chinchilla’s hebben in ieder geval nodig:
  • Speciaal voer geschikt voor chinchilla’s
  • Dagelijks veel vers hooi
  • Onbeperkt vers drinkwater

Gezondheid

Gezonde chinchilla’s zijn in de avonduren actief, hebben een schone vacht, helder ogen, droge neus en produceert stevige keutels. Ze zijn niet vaak ziek, maar als ze ziek zijn moet je er snel bij zijn. Zieke dieren gaan apart zitten, voelen zich sloom en gaan tandenknarsen. Neem contact op met je dierenarts als je denkt dat er wat mis is.

Chinchilla in bad

Omgang

Een chinchilla die gewend is aan opgepakt te worden is vrij gemakkelijk te hanteren. Je kan hem bij de schouders pakken en ondersteunen met de andere hand. Pak het dier nooit bij de punt van de staart beet! Beweeg rustig en benader de chinchilla van opzij of van voren, zodat het dier niet schrikt. 

Kijk voor meer informatie op de website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren.