Muizen

Muizen zijn groepsdieren, dus zorg dat je er minimaal 2 hebt. Zorg voor voldoende schuilplekken en genoeg mogelijkheden voor beweging, zoals trapjes en een loopwiel.

Huisvesting

Muizen zijn goed te houden in een grote glazen of plastic bak, zoals een terrarium. Zorg wel dat de bak goed afgedekt is met gaas, want muizen kunnen goed en hoog springen. Voor 2-4 muizen is de minimale maat van een hok 60 x 40 x 30 cm. Zorg voor mais of hennep als bodembedekker. Gebruik hiervoor geen zaagsel, want daar zijn de luchtwegen van muizen te gevoelig voor.

muis

Verzorging

Muizen zetten urinespoortjes uit in hun eigen omgeving. Hoe vaker of beter je schoonmaakt, hoe meer ze zullen plassen om het zo snel mogelijk weer vertrouwd te laten ruiken. Laat dus tijdens het schoonmaken een klein deel van de oude bodembedekking of nestmateriaal liggen. Nog enkele schoonmaaktips:
  • Maak de kooi één keer per week schoon.
  • Maak het etensbakje iedere dag schoon
  • Maak de drinkfles elke week schoon. Uiteraard wel elke dag het water verversen.

Voeding

Muizen zijn alleseters. Kies daarom een compleet voer speciaal voor muizen. Dit kan worden aangevuld met groenvoer, fruit, muesli of vogelzaad. Zorg voor wilgentakken of harde hondenkoeken als knaagmateriaal. Muizen hebben in ieder geval nodig:
  • Speciaal krachtvoer geschikt voor muizen
  • Onbeperkt vers drinkwater.

Gezondheid

Gezonde muizen zijn levendig, hebben een schone en glanzende vacht, glimmende oogjes en een soepele ademhaling. Muizen zijn erg kwetsbaar als ze ziek zijn, wacht daarom niet te lang met het inroepen van een dierenarts.

Omgang

Muizen zijn te klein en kwetsbaar om op te pakken. Het zijn dus vooral dieren om naar te kijken. Als je een muis moet oppakken, doe dit dan nooit aan zijn staart, dit is namelijk uitermate pijnlijk en stressvol voor het dier. Het beste is om de muis met beide handen op te pakken en vast te houden met een hand onder en een hand over de muis. Je kan het dier ook in een plastic bakje laten lopen en het bakje dan optillen.

Kijk voor meer informatie op het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren.