Werkgroep Zwerfkatten

Zwerfkatten zijn voor veel mensen een doorn in het oog. Anderen vinden het juist weer gezellig en voeren de lokale zwerfkat lekker bij. Soms blijkt dit echter geen zwerfkat, maar de kat van de buurvrouw verderop. Wat is verstandig en welke kat is nou wel een echte zwerfkat? En wat doe je daar dan mee? 

Lees op deze pagina meer over:

Vangen, neutraliseren en retour plaatsen van verwilderde zwerfkatten (TNR)

Zwerfkatten zijn katten die geen eigenaar hebben. Dit kunnen verwilderde katten zijn, maar helaas zitten er ook wel eens tamme katten tussen. Om de zwerfkattenproblematiek binnen de regio structureel aan te pakken, is eind 2003 vanuit de Dierenbescherming de Werkgroep Zwerfkatten opgericht. Deze werkgroep bestrijdt de zwerfkattenproblematiek door TNR toe te passen. TNR staat voor Trap, Neuter en Return. Dat wil zeggen dat we verwilderde katten vangen, castreren of steriliseren en daarna weer vrijlaten op de locatie waar ze gevonden zijn. Voordat we de zwerfkatten vrijlaten, verblijven ze tijdelijk in één van onze kattenopvangcentra.

Deze katten kunnen niet meer bij mensen in huis wonen, omdat ze zijn teruggevallen in hun wilde gedrag. Wij kiezen voor de TNR-methode omdat we daarmee de populatie zwerfkatten beter onder controle kunnen houden en omdat overlast van deze katten in de omgeving sterk vermindert. De groep katten breidt zich niet verder uit, omdat er geen kittens meer worden geboren. Omdat de hormoonhuishouding van katten verandert na castratie of sterilisatie, ervaren de omwonenden minder overlast.


Je zou verwilderde zwerfkatten definitief kunnen 'wegvangen', maar de Dierenbescherming vindt dit dieronvriendelijk. Bovendien kunnen de dieren meestal nergens anders terecht en biedt het geen structurele oplossing. Onderzoek en ervaring hebben aangetoond dat de leeggekomen plek van een zwerfkat, onmiddellijk wordt ingenomen door nieuwe katten. Het probleem begint dan weer van vooraf aan.

Wil je hier meer over weten? Lees onze 'Factsheet TNR'.

Wil je een zwerfkat bij ons melden?

Bel dan naar Werkgroep Zwerfkatten op 06-27166474.

Gevonden kittens met of zonder moederpoes

Het kan zijn dat een tamme of verwilderde poes een nest kittens in jouw tuin of schuur heeft geworpen. Twijfel in dat geval niet en neem direct contact met ons op!

Let op: het is belangrijk dat je de kittens laat liggen waar je ze hebt gevonden. De moederpoes kijkt vaak vanaf een afstand mee, maar zal haar kittens niet durven benaderen zolang jij in de buurt bent. Het is belangrijk voor het welzijn van de kittens dat zij bij de moeder blijven. De Werkgroep Zwerfkatten zal daarom zo snel mogelijk op jouw melding reageren en ook de moederpoes proberen te vangen. Dit is belangrijk voor de gezondheid en de socialisatie van de kittens, maar ook om te voorkomen dat de moederpoes opnieuw bevrucht raakt en een volgend nestje buiten krijgt.

Gevonden kittens kun je direct melden bij de Werkgroep Zwerfkatten op 06-27166474.
Wordt er niet opgenomen? Spreek een bericht in met een korte uitleg van het probleem. Bij spoedgevallen word je direct teruggebeld. Anders word je op de eerst volgende werkdag teruggebeld. Je mag ook een Whatsapp-bericht sturen.

Socialisatie kittens

De Werkgroep Zwerfkatten brengt kittens die op straat worden aangetroffen naar een dierenopvangcentrum. Daar worden ze opgevangen, medisch onderzocht en verpleegd. Daarna plaatsen onze collega's de kittens bij een gastgezin. Hier leren ze om samen te leven met mensen in een huiselijke situatie. Kittens van (verwilderde) zwerfkatten worden zelf ook schuw als ze niet voor hun zevende levensweek met mensen in aanraking komen. In deze eerste socialisatieperiode worden ze bij de gastgezinnen met zoveel mogelijk huiselijke prikkels geconfronteerd, zodat ze kunnen veranderen in gezellige huiskatten. Schuwe kittens die na deze eerste periode pas bij onze collega's terecht komen, worden door ervaren vrijwilligers geresocialiseerd. Als ze weer helemaal op de been zijn, wordt er een nieuw huis voor ze gezocht (o.a. via www.ikzoekbaas.nl). Zo krijgen ook deze katten een goede start in het leven.

Waarschuwing

Het is belangrijk om vreemde katten niet te voeren! De kat eet misschien dieetvoer en kan ziek worden van ander voer. Een kat kan ook steeds minder thuiskomen, omdat hij buiten de deur toch gevoerd wordt. Uiteindelijk komt de kat misschien helemaal niet meer thuis.

Hoe beoordeel je of een kat er slecht uitziet?

Zie je ribbetjes of loopt de kat moeilijk, dan is het noodzaak om de dierenambulance te bellen. Als de kat er slecht uitziet, nemen zij de kat mee en laten hem door een dierenarts nakijken. De meeste katten in Nederland zijn eigenlijk veel te dik. Van een mooi slanke kat wordt daarom nogal eens gedacht dat hij te mager is, maar als je geen ribbetjes ziet of voelt, hoef je, je geen zorgen te maken. Bij twijfel, mag je ons of de dierenambulance altijd even bellen.

Hoe kun je voorkomen dat jouw kat als zwerfkat wordt aangezien?

Heel simpel, laat jouw kat chippen! Dit kun je bij jouw dierenarts laten doen. Het is eenmalig en je kat staat geregistreerd op jouw naam. Let wel op dat je bij verhuizing of wijziging van het telefoonnummer de nieuwe gegevens doorgeeft aan de databank.

Laat je kat chippen, dan is het direct duidelijk dat hij van jou is

Buitenplekken gezocht

Buitenplekken gezocht! Soms komt het voor dat we verwilderde zwerfkatten niet kunnen terugplaatsen in hun vertrouwde omgeving. Dan gaan onze collega's op zoek naar een boerderij, manege, tuinderij of een andere geschikte plek. De katten waar het om gaat zijn verwilderd en zijn angstig voor mensen. Het is daarom niet in het belang van deze dieren om ze in een huis met mensen te laten wonen. Deze katten zijn gewend om buiten te leven en muizen te vangen, al is een dagelijks bakje voer en water wenselijk. Agrarische bedrijven en maneges kunnen geholpen zijn met deze katten, maar ook als u een plekje in uw tuin heeft, zal de kat u zeer dankbaar zijn. Deze katten worden gecastreerd of gesteriliseerd, gechipt, gevaccineerd, ontwormd en ontvlooid geplaatst.
Interesse? Neem dan contact met ons op via vraag@dierenbescherming.nl.

Vrijwilligers gezocht

Wij kunnen nog wel wat vrijwilligers gebruiken bij onze Werkgroep Zwerfkatten. Wil jij ons team versterken? Lees hier meer.