Over de verzorging

Klik op de vraag om direct naar het antwoord te gaan.

Zijn cavia's makkelijk te verzorgen?

Moet je cavia's borstelen?

Hoe knip je de nagels van een cavia?

Wat doe je als de tanden van je cavia te lang zijn?

cavia schattig

Zijn cavia's makkelijk te verzorgen?

Als je je van tevoren even goed inleest en laat informeren, is de verzorging van een cavia goed te doen. Het zijn vriendelijke dieren die makkelijk tevreden te houden zijn. Als ze maar lekker samen met andere cavia’s hun gang kunnen gaan en de hele dag over het juiste voedsel beschikken.

Moet je cavia's borstelen?

Langharige cavia’s moet je minimaal twee keer per week borstelen. Je kunt de haren ook af en toe bijknippen om klitvorming makkelijker tegen te gaan, maar ook dan is het belangrijk je cavia geregeld te kammen. Kortharige cavia’s kun je eens per week borstelen om vuil en losse haren uit de vacht te halen.

Hoe knip je de nagels van een cavia?

De nagels van je cavia moeten waarschijnlijk regelmatig bijgeknipt worden. Je hebt hier speciale schaartjes voor. Zijn de nagels van je cavia’s licht van kleur? Dan kun je precies zien tot waar je kunt knippen. Je wilt namelijk niet in het ‘levende’ deel van de nagel knippen (waar zenuwen en bloedvaten lopen). Bij donkere nagels is dit slecht te zien. Vraag dan om advies bij de dierenarts of laat het de dierenarts doen.

Wat doe je als de tanden van je cavia te lang zijn?

Cavia’s hebben altijd hooi nodig. Eten ze niet genoeg hooi of ander vezelrijk voedsel, dan kunnen hun tanden te lang worden. Ga dan onmiddellijk naar de dierenarts, want cavia’s kunnen niet goed eten met te lange tanden. Een cavia moet voortdurend kunnen knagen. 


Terug naar overzichtspagina.