Wat eet een cavia

Cavia’s hebben onbeperkt hooi nodig. Daarnaast geef je ze (20 gram per cavia) droogvoer en groenten + extra vitamine C. Droogvoer kan bestaan uit korrels (pellets) of uit gemengd voer. We raden je aan korrels te geven, want cavia’s hebben de neiging bij gemengd voer vooral te eten wat ze het lekkerst vinden en dat is niet per se het gezondst. 

Vitamine C is belangrijk voor cavia’s. Zelf kunnen ze dat niet aanmaken, daarom moet je ervoor zorgen dat je cavia’s dat wel binnenkrijgen. Gewone ‘knaagdierenvoeding’ waarop staat dat er vitamine C inzit, bevat meestal niet genoeg vitamine C. Droogvoer dat speciaal voor cavia’s is gemaakt bevat het meestal wel (dat voer moet niet te oud zijn). Je kunt altijd voor de zekerheid een kwart tabletje vitamine C geven (van 50 mg). De meeste cavia’s zien dit als een lekker snoepje.
Zoals gezegd moet een cavia de hele dag door beschikking hebben tot voeding. Van nature eet een cavia de hele dag door. Zorg daarom voor onbeperkt hooi en genoeg brokjes. Tussendoor kun je wortelloof, andijvie, paprika of witlof geven bijvoorbeeld. Wortel, aardbei, peer en banaan mogen ze met mate, meer als traktatie. Geef je je cavia’s iets dat ze nooit eerder hebben gehad? Laat ze er rustig aan wennen, want hun darmen zijn het nog niet gewend.

Tip: geef cavia’s op jonge leeftijd meerdere soorten voer en smaakjes om aan te wennen. Cavia’s die direct verschillende smaken leren kennen, lusten op latere leeftijd meestal meer dan cavia’s die niet van jongs af aan een divers aanbod kregen.

eten cavia

Terug naar overzichtspagina.